Gode, gamle spill: Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge

Denne LucasArts-klassikeren er et av tidenes beste eventyrspill.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en del av vår julekalender for 2020.

  • Navn: Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge
  • Utvikler: LucasArts
  • Utgiver: LucasArts
  • Første utgivelsesår: 1991
  • Originale plattformer: PC, kom også til Amiga, FM-Towns og Mac.

The Secret of Monkey Island er et av tidenes aller beste eventyrspill, og det var naturlig nok knyttet store forventninger til oppfølgeren, som kom bare 14 måneder etter. Kort utviklingstid til tross, dette var en massiv oppgradering. Spillet var mye større enn sin forgjenger, grafikken var laget med 256-farger som utgangspunkt og det fikk tekniske nyvinninger som interaktiv musikk.

Tre kjente typer, og Maaaad Marty!
Tre kjente typer, og Maaaad Marty!

Et sted i Karibien…

Handlingen finner nok en gang sted i en absurd fantasiversjon av sjørøvertidens Karibien, og følger Guybrush Threepwood, som har blitt ganske rik etter hendelsene i originalen. Men livet har blitt kjedelig, og på privatfronten har det tydeligvis gått galt – han og Elaine har nemlig skilt lag. Nå har han imidlertid fått nyss om en legendarisk skatt, og jakten på denne har tatt ham til Scabb Island.

På Scabb treffer han imidlertid den mildt sagt usympatiske Largo LaGrande, som lopper ham for alt han eier og har. Ikke bare det, men Largo har også gjort det umulig å reise fra øya, og dermed sitter Guybrush fast uten verken penger eller transport. Noe må åpenbart gjøres med den ufyselige typen. Noe som involverer voodoo, kanskje?

Guybrush kan holde pusten i ti minutter.
Guybrush kan holde pusten i ti minutter.

Dette er imidlertid bare begynnelsen på det som etter hvert blir et ganske så episk pek-og-klikk-eventyr satt til flere forskjellige øyer i Karibien. Her treffer Guybrush både nye og gamle bekjentskaper, inkludert bruktskipselgeren Stan, som nå har begynt å selge brukte kister i stedet. I løpet av eventyret må vår helt delta i alt fra spyttekonkurranser til voodoodokkeproduksjon, og han må til og med vekke de døde til live igjen. Spillet er fullstappet av merkverdige situasjoner, ofte med enda rarere løsninger, men selv om gåtene generelt er litt vanskeligere enn de i forgjengeren gir de som regel en viss mening.

Herlig presentasjon

Grafikken er som nevnt kraftig oppgradert, med nydelige miljøer fulle av herlige og ofte animerte detaljer. Selv om spillet er preget av tøv og tull, sikrer de flotte miljøene en overraskende stemningsfull opplevelse – kanskje spesielt på Scabb Island, der det alltid er natt. Den interaktive musikken bygger også opp under dette, der LucasArts’ iMuse-system sikrer at musikken sømløst påvirkes av det som skjer på skjermen.

Booty Island.
Booty Island.

Spillet er imidlertid ikke helt uten kontroversielle elementer. Spesielt den veldig merkelige avslutningen har resultert i mye diskusjon i årenes løp, og siden hoveddesigner Ron Gilbert forlot LucasArts etter lanseringen av Monkey Island 2 har vi aldri fått vite hans versjon av fortsettelsen.

Jeg skal ikke begi meg inn på noen diskusjon om hvorvidt Monkey Island 2 er bedre enn sin forgjenger eller motsatt, men det er unektelig et spill som har brent seg inn i bevisstheten til mange av oss som opplevde det. Dette er en av de virkelig, virkelig store nittitallsklassikerne, og hvis du ikke har spilt vet du hva du har å gjøre. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge er morsomt, spennende, utfordrende og rett og slett nydelig.

Monkey Island 2 fikk en nyversjon for en ti års tid siden, som fortsatt er tilgjengelig. Denne kan spilles med original grafikk og med eller uten stemmeskuespill. Den er tilgjengelig på Steam og GOG. Frister det med flere LucasArts-eventyr? Her er fem til!

Bildene er fra Mobygames.

En kommentar om “Gode, gamle spill: Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge”

  1. Beste Monkey Island-spillet synes jeg, og et av mine absolutte favorittspill. Liker at det er mye mørkere og røffere enn eneren. Spillet har også mer av alt. Har ikke noen problemer med den kontroversielle slutten heller.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.