Gode, gamle spill: Daze Before Christmas

Bli med julenissen på eventyr i dette norske konsollspillet.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en del av vår julekalender for 2020.

  • Navn: Daze Before Christmas
  • Utvikler: Funcom
  • Utgiver: Sunsoft
  • Første utgivelsesår: 1994
  • Originale plattformer: Mega Drive (kom senere til SNES)

Det norske spillselskapet Funcom har en lengre historie enn de fleste er klar over. Lenge før Conan, Drømmefall, Anarchy Online og Den Lengste Reisen skapte de spill på Mega Drive og Super Nintendo. Der var de blant annet involvert i å overføre spill i kjente serier som Samurai Shodown og Fatal Fury til nye plattformer, men de begynte raskt å utvikle egne spill også.

Nissens hovedkvarter er koselig.
Nissens hovedkvarter er koselig.

Funcoms første spill?

For noen (faktisk ganske mange) år siden tok jeg kontakt med selskapet for å høre hva deres første egenutviklede spill var, og svaret jeg fikk var Daze Before Christmas. Det er ikke så rart om du ikke har hørt om dette fargerike plattformspillet før – den første versjonen, for Mega Drive, ble kun lansert i Australia av alle steder, mens den litt senere SNES-versjonen også kom til Europa.

Daze Before Christmas følger julenissen, som har opplevd alle julenissers store mareritt: En ond snømann og kumpanene hans har stjålet alle gavene, kidnappet alle alvene og rappet alle reinsdyrene hans. Dermed må nissen utforske 24 brett (hvert presentert som en luke i julekalenderen) for å finne alt det tapte og redde jula.

Nissen er på tur.
Nissen er på tur.

Det er egentlig ikke så voldsomt mye å si om selve spillet – det er et tradisjonelt 2D-plattformspill med det meste av det vi forbinder med denne sjangeren. Utforsk store brett som skroller i alle retninger, kverk søte fiender som prøver å stoppe deg, og finn alle samlegreiene som er skjult rundt forbi. Ved å drikke magisk te kan nissen forvandle seg til en ond(!) versjon av seg selv, med andre egenskaper. Ulike bosser må overvinnes underveis, og noen ganger må nissen fly avsted for å levere gaver med sleden sin. Da gjelder det å droppe dem i pipene til folk mens han unngår ulike hindringer på veien.

Kontrollene er solide, nivåene er fargerike og varierte, pikslene er pene og bakgrunnsmusikken består for det meste av kule varianter av klassiske julesanger. Men det eneste som egentlig skiller Daze Before Christmas fra hundrevis av andre plattformspill fra denne tiden er juletemaet – spillhistorien har merkelig få julespill å vise til.

Samtidig er det ikke et dårlig spill, heller. Karakterene var generelt midt på treet da det kom ut, mens senere anmeldelser er mer positive – kanskje man rett og slett bare begynte å gå lei av denne typen spill i 1994. For min egen del syntes jeg spillet er trivelig, men det mangler samtidig det lille ekstra som ville fått meg hektet. Har du lyst på litt julestemning i spillform er det uansett ikke dumt å ta en titt.

Daze Before Christmas er ikke tilgjengelig for salg, og siden det er ganske sjeldent blir prisen ofte ganske høy når originale kopier dukker opp for salg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.