– Dune har holdt seg mye bedre enn Dune II

Erik André fra cd SPILL anbefaler at du prøver Cryos eventyrspill.

Da utgiveren Virgin Entertainment sikret seg rettighetene til å gi ut spill basert på Frank Herberts science fiction-klassiker Dune, tok de først kontakt med den franske utvikleren Cryo (faktisk hadde de uoffisielle samtaler om et Dune-prosjekt lenge før det ble sikkert at Virgin noensinne kom til å få rettighetene).

Dune. Bilde: Mobygames.
Dune. Bilde: Mobygames.

Ble kansellert

Av ulike årsaker traff Cryos Dune-spill raskt på problemer, og det ble faktisk kansellert av Virgin Entertainment på et tidlig stadium i utviklingen. Men Virgins franske divisjon holdt liv i både Cryo og Dune – i hemmelighet – lenge nok til at studioet klarte å sette sammen et spill de internasjonale Virgin-toppene faktisk hadde tro på. Dermed fikk de grønt lys til å fullføre spillet.

Samtidig hadde Virgin gitt grønt lys til et helt annet Dune-prosjekt, nemlig et sanntidsstrategispill fra Westwood Studios. Resultatet var at Cryos Dune kom ut på markedet bare få måneder før Westwoods spill, som dermed ble en «oppfølger» på tross av at spillene i stor grad hadde blitt utviklet samtidig, og ikke hadde noe med hverandre å gjøre utenom Dune-lisensen.

Westwoods Dune II ble langt mer populært enn Cryos Dune, og i dag er det franske spillet stort sett glemt. Men hvis du ønsker en god spillopplevelse, er det ifølge Erik André Mamen fra cd SPILL helt klart Dune du bør spille, og ikke Dune II. Originale Dune er en spennende kombinasjon av strategispill og eventyrspill med lekker pikselgrafikk og flott musikk. Hør mer om spillet her:

I en tidligere podcast har cd SPILL tatt for seg Dune II. Den kan du høre her. Sjekk også ut cd SPILLs podcastarkiv.

cd SPILL kjører for tiden en spørreundersøkelse. Den bør ikke ta lange tiden å svare på, og vil hjelpe dem å finne ut hvordan de bør ta podcasten videre i 2021. Spørreundersøkelsen er anonym, og du finner den her.

Bildene er fra Mobygames.

2 kommentarer om “– Dune har holdt seg mye bedre enn Dune II”

  1. Ikke vanskelig å være enig her, om jeg skulle velge mellom å spille Dune eller Dune II i dag så hadde lett valget falt på Dune. Jeg har hatt det i bakhodet flere ganger i det siste faktisk, originalen står i hylla her og venter. Til Amiga såklart.

    Jeg skal være ærlig å si at amigaversjonen er nok ikke den beste denne gangen. Normalt har jeg ikke så sansen for midi-lyd, synes det ofte låter sterilt og kjedelig. Men i akkurat Dune så låter det ganske så bra. Alexandre Ekian gjorde derimot en fin jobb i å lage amigaversjoner av et par av Stéphane Picq sine låter, så den er ikke helt fortapt. Både disse versjonene og Spice Opera albumet gitt ut under Exxos labelet ligger i samlinga mi. Utover det virker det som Amigaversjonen og floppyversjonen til DOS er temmelig like. CD-ROM utgaven derimot, selv om den var umiddelbart imponerende da man testet den i gamle dager så tror jeg ikke det er den jeg ville valgt å spille nå. Jeg fikk prøve den i en datasjappe en gang og det er klart at stemmeskuespill, rendra scener og cd-musikk imponerte på den tiden. Men i ettertid så innser man at skuespillet er egentlig ikke all verden, og de rendra scenene gjør bare at det tar ulidelig lang tid å fly noe sted.

    Angående KGB, det er antagelig et av verdens mest urettferdige eventyrspill. Det har en timer i bakgrunnen som du ikke vet om, og du kan rett som det er trigge failstates som gjør at du uunngåelig blir arrestert av agenter 15 minutter senere f. eks. Og du aner ingenting før det skjer. Spillet forteller deg ikke engang hvorfor du plutselig ble arrestert ut av det blå, det er jo naturlig å tro at det var noe du gjorde der og da men neida, det kan ha vært en stund siden du egentlig dreit deg ut. Du kan være stuck i en failstate i evigheter i dette spillet uten å være klar over det. Dette er kun for spillere med hår på brystet, eller spillere med en walkthrough. Igjen så er amigamusikken av Alexandre Ekian, og igjen så er det musikk jeg har i samlinga. Og igjen er det Stéphane Picq som gjorde PC-musikken under Exxos-labelet.

    KGB kom og ut på CD-ROM noe etter floppy og amigautgaven og fikk da navnet Conspiracy istedet, alle referanser til byrået KGB ble fjernet. Denne utgaven har nye filmsekvenser med Donald Sutherland, og cd-musikk. Ellers er det fortsatt samme spillet.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.