Nå er Datastart tilgjengelig på NRK igjen

Se hvordan det norske folk lærte om datamaskiner i 1984.

Tidlig på åttitallet var det etter hvert blitt klart at hjemmedatamaskiner ikke bare var en motegreie som kom til å forsvinne av seg selv, og stadig flere begynte også å forstå at disse kompliserte dingsene faktisk også kunne gjøre nytte for seg – selv om de tingene man brukte datamaskiner til på åttitallet generelt var veldig annerledes de vi bruker dem til i dag (bortsett fra spilling, da).

Skjermdump. Bilde: NRK.

Derfor hadde NRK, som landets eneste fjernsynskanal, et ansvar for å gi folket en innføring i den nye teknologien. Det gjorde de blant annet gjennom Datastart, en serie med undervisningsprogrammer om datateknologi, som også ble kombinert med hefter og bøker for de som ville lære mer (blant annet på skolen).

Fascinerende tidsbilde

Serien debuterte i 1984, og gir et mildt sagt fascinerende innblikk i hvordan (data)verden var da, og hvordan man så på datateknologien og dens bruksområder. For eksempel tar det kort tid før man begynner å snakke om programmering; tankegangen var at hvis man hadde behov for hjelp datamaskinen og ikke hadde et program som gjorde det man trengte, skulle man lage det selv.

Vi skrev faktisk om Datastart i 2015, da dette nettstedet var nytt og håpefullt, men i mellomtiden forsvant serien fra NRKs nett-TV. Nå er den imidlertid tilbake igjen, etter at Kristoffer Sjøthun sendte en henvendelse til statskanalen der han etterlyste serien. Du finner den her – god fornøyelse!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.