Mekking og racing i Street Rod

Ukens episode av PC-podcasten cd SPILL tar for seg et legendarisk spill.

Denne uken har podcasten cd SPILL fått med seg gjest Eirik Gjærløw for å snakke om en av de virkelige gjengangerne fra DOS-tiden, nemlig Street Rod. I dette spillet sendes vi tilbake til 1963 og det amerikanske bilmiljøet. Du starter med en garasje og 750 dollar, og må kjøpe deg en bil som du så må ta ut i (mer eller mindre lovlige) konkurranser på dragstripen eller landeveien.

Bare å gønne på. Bilde: Mobygames.
Bare å gønne på. Bilde: Mobygames.

Bilen kan også oppgraderes ved hjelp av nye deler, og spillet har en overraskende avansert mekkekomponent som garantert har vært med å inspirere moderne titler som Car Mechanic Simulator. I tillegg kan man i noen løp vinne motstandernes biler (eller tape sin egen).

Populært piratspill

Street Rod ble en overraskende stor suksess, men det var kanskje først og fremst som piratspill at det spredde seg land og strand rundt – det var et av de spillene som var nærmest obligatorisk å ha en kopi av hvis du eide en PC tidlig på nittitallet (spillet kom forøvrig også til Amiga og Commodore 64).

Om du havnet i det nostalgiske hjørnet, og fikk lyst til å prøve Street Rod (eller oppfølgeren) igjen, kan du laste spillene ned gratis (og for en gangs skyld lovlig) fra Street Rod Online. Her kan du høre episoden:

Funfact (som også nevnes i podcasten): Det hadde gått kortere tid mellom 1963 og spillets lanseringsår, 1989, enn det har gått mellom 1989 og 2021.

Skjermbildene er hentet fra Mobygames.

6 kommentarer om “Mekking og racing i Street Rod”

 1. Hm, ante ikke det med tuningen i Street Rod nei. Nå kom jo ikke versjonen min med manual heller. Men, på Amiga-versjonen så hørte man på motoren mens man tunet, og den gikk klart penest når man tunet den til merket. Den bråket mye mer når den var utenfor merket så det var vel naturlig å tro at å ha den midt på merket var alltid det riktige. Så der ser man, alltids en fordel å ha en manual tilgjengelig tydeligvis.

  Her har vi uheldige uttalelser om Stunt Car Racer også ja, tsk tsk. Men det er vel forsåvidt riktig at DOS-porten er en sørgelig versjon av det spillet. :D Uansett, Stunt Car Racer mangler mekkingen men det har en mye bedre fysikkmotor enn Street Rod og er klart mer gøy å kjøre. Bare kanskje ikke på DOS. :P Neida, DOS-utgaven har best framerate av alle versjonene ut fra hva jeg har sett, det skal den ha. Men den både låter og ser verst ut. Spillet ble laga av Geoff Crammond, originalt til Atari ST troooor jeg. Det er samme mann som ble kjent for The Sentinel noen år før, og Formula One Grand Prix noen år etter.

  Så nei, man avfeier ikke Stunt Car Racer på den måten. Fy. ;)

  Svar
 2. Bilkjøringen er ikke allverden i Street Rod, men synes allikevel spillet banker Stunt Car Racer ned i støvlene pga den kule atmosfæren og alt man kan gjøre.

  Svar
  • Det er jo to veldig forskjellige typer spill, så jeg ser ikke helt poenget med å sette dem opp mot hverandre. Man jo si at Street Rod banker det meste av bilspill ned i støvlene, hvis man bedømmer dem etter de tingene som gjør det unikt. Men skulle hovedkriteriet være hvor heftig kjøringen er i seg selv, er det fryktelig få bilspill fra samme tid som banker Stunt Car Racer ned i noe som helst. :)

   Svar
   • Sant det, men bilspill fra den tiden som bare var bilspill har ikke tålt tidens tann like godt som de som hadde noe «attåt» vil jeg si.

    Når det er sagt så synes jeg ikke rene bilspill fra den tiden var spesielt spennende den gangen heller. Stunt Car Racer var ikke et spill jeg spilte spesielt mye.

    Svar
 3. Som bil- og pcspill-interessert spilte jeg mye Street Rod 1 og 2 første halvdel av 90-tallet. Husker som enkelte andre også Mulholland-drive racet i den andre utgaven som veldig vanskelig.

  Jeg spilte også et annet bilspill på den samme tiden som hadde noe av de samme oppgraderingsaspektene ved seg, men mer overfladisk: Deathtrack. Det kom også ut i 1989.
  https://www.youtube.com/watch?v=H2GXWb2aiGU

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.