Nintendo stenger eShop for 3DS og Wii U

Over tusen spill er ikke tilgjengelige andre steder.

Nintendo har kunngjort at de planlegger å stenge de digitale spillbutikkene for 3DS og Wii U. Datoen for nedstengningen er 23. mars 2023, men allerede fra 23. mai i år vil det ikke lenger være mulig å bruke bankkortet på tjenesten, og fra 29. august vil det heller ikke gå an å løse inn eShop-kort.

Konsollgiganten forsikrer imidlertid om at det fortsatt vil være mulig å laste ned spill man allerede har kjøpt etter at butikkene legges ned.

At Nintendo ikke ønsker å holde liv i disse tjenestene i det uendelige er forståelig, skjønt det skal sies at nedstengningen skjer uvanlig tidlig når man tar hensyn til at 3DS var i produksjon og salg frem til september 2020. Dermed vil det bare ha gått halvannet år mellom konsollens utfasing og nettbutikkens nedleggelse.

Eksklusive spill forsvinner for godt

For bevaringen av spillhistoriens del er det også problematisk. Både Wii U og 3DS er systemer med distinkte kontrollmuligheter, noe som betyr at mange spill har blitt spesialdesignet for dem og dermed er eksklusive. Når mange av disse i tillegg ikke fikk fysisk lansering, vil det si at de forsvinner helt fra markedet når eShop for 3DS og Wii U stenges.

Nettstedet Video Game Chronicles har analysert situasjonen, og kommet frem til at opp mot tusen individuelle spill ikke lenger vil være tilgjengelige på noe vis når Nintendo legger ned tjenestene. Tallene varierer fra region til region, men det er cirka 450 Wii U-spill tilgjengelig på eShop i Europa som ikke fikk fysisk lansering, og over 600 3DS-spill som ikke gjorde det.

I tillegg stenges retrotjenesten Virtual Console for godt, noe som betyr at cirka 350 spill som fortsatt ikke er tilgjengelige på Nintendo Switch Online blir borte fra markedet. Totalt er det cirka 2000 spill på de to eShop-tjenestene, men mange av disse er altså også tilgjengelige i fysisk form, og kan dermed kjøpes på eBay og slikt om man er heldig.

Artikkelen til VGC går i detalj om tallene, og lister også opp en rekke kritikerroste spill som ikke lenger vil være mulige å oppdrive lovlig etter nedleggelsen. Stiftelsen Video Game History Foundation har også kommet på banen, og kritisert Nintendo for det de mener er å aktivt motarbeide bevaring av spillhistorie.

Toppbildet er basert på et foto tatt av Takimata og redigert av Tokyoship – Wii U Console and Gamepad.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23214469

En kommentar om “Nintendo stenger eShop for 3DS og Wii U”

  1. Det er et bransjeproblem når entusiaster/’pirater’ stadig er de som sørger for at deler av spillhistorien blir tatt vare på, og originalversjoner blir tilgjengeliggjort for fremtiden. Hadde ikke vært så vanskelig for Nintendo å gjøre dette på en mye bedre måte.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.