Har du sett en dings som dette før?

Dette er en av de sjeldneste «konsollene» som finnes – og her er et eksemplar i norsk innpakning!

Tiger R-Zone var et forsøk på å konkurrere mot en av Nintendos få flopper, nemlig det migrenefremkallende VR-systemet Virtual Boy. Det var en bærbar spillkonsoll man skulle ha på hodet(!). Spillkassettene hadde enkle LCD-skjermer, og systemet var laget slik at skjermbildet ble reflektert ned på en futuristisk «skjerm» foran det ene øyet til brukeren.

Tiger R-Zone. Fremtiden var her, og den sugde. Bilde: Evan Amos.
Tiger R-Zone. Fremtiden var her, og den sugde. Bilde: Evan Amos.

Hvis du syntes dette høres ut som et merkelig opplegg, tror jeg (uten erfaring med systemet selv) at du har rett. I den grad R-Zone er kjent nok til å nevnes, trekkes den typisk frem som et av de verste spillsystemene noensinne. Den ble slaktet ved lansering, og solgte svært dårlig.

Tiger Electronics var imidlertid ikke helt villige til å gi opp ressursene de hadde investert i R-Zone og spillkassettene som var produsert for systemet, så de lagde flere revisjoner. Disse var mer «normale», på den måten at de ikke skulle henge på hodet, men det ser ikke ut som de solgte særlig godt.

Spillkonsoll og digital assistent?

Tiger R-Zone DataZone. Bilde: Frode Bjånes.
Tiger R-Zone DataZone. Bilde: Frode Bjånes.

Den absolutt sjeldneste revisjonen er Tiger R-Zone DataZone fra 1997. Denne dingsen er faktisk en kombinasjon av en spillkonsoll og PDA. Den bruker kassettene fra R-Zone, men har også en egen LCD-skjerm som kan brukes med innebygd kalender, telefonliste, notatblokk (inntil 15 bokstaver per notis!) og kalkulator.

Om DataZone noensinne kom i salg er uvisst, men den ble i det minste produsert i et visst antall eksemplarer – kanskje for å lodde stemningen hos folk som var ansvarlige for å kjøpe inn varer til leketøyskjeder og slikt. Noen av disse har havnet på markedet i årenes løp, og i tillegg til engelske enheter har det dukket opp noen laget for det franske markedet.

Nå viser det seg, utrolig nok, at det finnes en norsk utgave. Den befant seg i samlingen til Frode Bjånes, som først ble klar over hva han satt på nå nylig, etter å ha gjort litt research. Ikke bare det, men den er i originalinnpakning (som også er på norsk!). Frode Bjånes forteller dette om funnet:

Nyttig? Bilde: Frode Bjånes.
Nyttig? Bilde: Frode Bjånes.

– Jeg har alltid visst om Tiger sine LCD-spill, gjerne basert på kjente merkevarer, samt deres R-Zone satsing (som ikke akkurat slo an). Men nå nylig begynte jeg å undersøke spillet fra Tiger som jeg hadde hatt liggende… Jeg fant altså ut at jeg har en ubrukt og forseglet Tiger R-Zone DataZone, norsk utgave!

Han fortsetter:

– Av det jeg har funnet ut på samlersider på nettet og Facebook-gruppen R-Zone, er det kun en håndfull engelske og franske typer av denne hybridvarianten som er kjent å være i omløp, og det var lenge trodd at den aldri kom lenger en til prototype-stadiet. Frem til nå har det kun vært kjent at én ubrukt enhet eksisterer, og denne ble visstnok solgt til et museum i USA. Ikke nok med at denne er hypersjelden, men jeg finner altså ut at jeg har en norsk utgave av den.

I full innpakning. Bilde: Frode Bjånes.
I full innpakning. Bilde: Frode Bjånes.

Finnes det flere?

Dette er jo veldig spennende. Sjansen for at det kun ble laget én norsk versjon er jo egentlig ganske liten – det finnes neppe mange, men det må ha vært litt for mye arbeid involvert til at det er logisk å bare produsere én. Så da er jo spørsmålet: Har du en Tiger R-Zone DataZone liggende på loftet?

Det hadde vært gøy å se systemet i aksjon, men en «unboxing» er vel neppe aktuelt… her er imidlertid en eldre video som viser systemet (dessverre klarer ikke skaperen å vise innholdet på spillskjermen, på grunn av refleksjoner):

Hvis du lurer på hvordan i alle dager den originale versjonen av R-Zone fungerte, kan du se denne videoen:

Ikke så fryktelig rart at den floppet, altså.

3 kommentarer om “Har du sett en dings som dette før?”

  1. Kommentar fra eieren her. Hadde vært veldig interessant om noen lesere har vært borti eller sett en lik norsk maskin før. Brukt eller når den var ny? Eller har sett den i butikker eller lignende? Eller har Info fra f.eks en norsk lektetøyskatalog?

    Svar
  2. Jeg har en fungerende R-Zone DataZone mod. 71-511 fra 1997. Skulle gjerne fått estimert verdien av denne. Noen tips?

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.