Fokus: Finsk fiskefest for folk flest

Retrogamingpappa anmelder Pro Pilkki 2.

Mange har i det siste spurt meg om jeg kan anbefale et multiplayer isfiskespill som kan spilles på både PC og mobil. Heldigvis har jeg fulgt med et slikt spill ganske lenge.

Isfiske i nord

Klar for fiske.
Klar for fiske.

Det er uvisst når behovet for et multiplayer isfiskespill dukket opp, men det er nok ganske sannsynlig at stedet var en hytte ganske langt nord for polarsirkelen, og årstiden var vinter/vår. Minnene om når dette først ble spilt er ganske tåkete, men dersom det var på denne hytten ganske langt nord for polarsirkelen, var det nok en gjeng single og barnløse gutter/menn som hadde tatt med PC-er og en ukes forsyning av potetgull, snus, øl og noen bokser spagetti a-la-capri som først spilte dette.

Det ble etter hver til en årlig tradisjon, og den dag i dag spilles det mang en vinter multiplayer isfiskespill på denne hytten. Høydepunktet når man tenker tilbake er nok da man hadde med ferdige mapper utskrifter av innsjøer med egne notater om agn og fiskeplasser. Det var naturligvis også premier for både største fisk og flest sorter. Vi måtte en gang heiste et 3g modem høyt opp i flaggstanga for å prøve å få dekning nok til å få lastet ned siste versjon.

Nå møtes ikke lenger disse single/barnløse middelaldrene menn fullt så hyppig, men isfisking starter det alltid med.

Pro Pilkki 2 heter spillet, og første versjon kom allerede i 2003. Team Procyon er et finsk spillselskap som nok ikke er så veldig kjent her til lands, og de sto ikke overaskende for det første Pro Pilkki spillet fra 1997.

Spillet kan spilles som en-player med en slags kampanje, men gjør seg best i mulitplayer med dine beste venner eller uvenner.

Mange innsjøer å velge mellom.
Mange innsjøer å velge mellom.

Valgmuligheter i fleng

Når du setter opp en multiplayerserver må du velge hvilken innsjø du skal starte ved, og det kan nå velges fra over 40 sjøer, alle med sine egne dybdekart og fiskesorter. De fleste av disse er nok i Finland, basert på skrivemåte og fordommer. Min personlige favoritt er nok Niemisjärvi, der går storlaksen rett utenfor brygga i nord.

Når du så har valgt innsjø, velger du årstid og tid på dagen. Alt dette har noe å si på hvilken fisk som biter, og hva den biter på. Tror jeg. Så setter du på hvor lenge konkurransen skal vare, her varierer valgene fra 10 minutter til 2 timer. Tro meg, to timer er altfor lenge. Deretter velger du hvilken type konkurranse dette skal være. Største fisk, total vekt eller kun ørret, osv.

Så er det bare å invitere alle venner og uvenner, og om du ikke setter på passord, dukker det nok opp en ester eller finne også som du kan chatte med. Det er bare koselig, og de, lik fisken, biter stort sett heller ikke.

Dersom du ikke ønsker å starte en server, kan du gå inn på en av de andre serverne som allerede er satt opp. Det er til og med noen norske som går døgnet rundt.

Hvem får den beste plassen?
Hvem får den beste plassen?

Så går startskuddet

Startskuddet er et faktisk startskudd, og hele gjengen som nå står samlet rundt bålplassen springer ut på vannet for å sikre seg den beste fiskeplassen. Her kan du være litt i forkant med å sjekke kart og dybdemåler slik at du finner den rette plassen akkurat der det går fra å være grunt til å bli dypt. Tror jeg. Når du har kommet dit du regner med å få fisk, er det bare å ta fram isborren og borre et passelig stort hull. Dette går ganske automatisk når du bare høyreklikker en plass på isen.

Når dette er gjort er det bare å ta frem klappstolen, sette deg ned og velge riktig stang og agn, og du starter fiskingen. Her er det mange teknikker, og enhver som har spilt dette fra tidenes morgen har sin egen teknikk og formening om hva som er bra kombinasjon av agn og stang. Ikke stress, her er det fint å starte med standard loadout.

Nå starter nervene, du venter på at noe skal bite på agnet ditt, og du må da dra opp stangen for å «hooke» fisken. Klarer du det, starter karakteren din å sveive inn. Du kan selvfølgelig velge type og farge på snøskuterdressen din før du starter, bare så det er sagt. Plutselig ser du at fisken prøver å stikke av igjen, da vet du at du har noe på kroken som veier litt. For et rush!

Finsk natur fra fugleperspektiv.
Finsk natur fra fugleperspektiv.

Og slik fortsetter det. Får du lite eller ingen fisk, så flytter du deg bare til et nytt hull. En ting som er glemt nevnt er at karakteren din kommer til å banne på finsk med ujevne mellomrom. Dette og lyden av vinden som uler rundt deg er egentlig bare med på å sette deg tilbake i påskestemning.

Når etter hvert tiden er i ferd med å renne ut, må du komme deg tilbake til start før det blir for sent. Dersom du bommer, blir du ikke med på oppveiningen, og du blir diskvalifisert.

Mange kan spille

Det er ofte tosifret antall servere som du kan logge deg på. Spillet er gratis på PC (du finner det på Microsoft store), og koster rundt 40 kroner på Appstore eller Google Play, men det skal være en prøveperiode på en uke dersom du vil teste det ut først. Det er mulig å spille sammen både fra PC og mobil. Spillet blir kontinuerlig oppdatert, og siste versjon kom rett før jul.

Pro Pilkki 2 var en stor suksess som sosial aktivitet under pandemien, både for familie, venner og med jobben.

Til dere som nå fikk lyst å prøve dette, følg med på Facebook-siden slik at dere kan melde dere på Norges landslag når VM starter, og dersom det skulle friste med en tur på et islagt vann, er det bare å rope ut på discorden til Spillhistorie, så blir vi enige om når vi avholder konkurransen.

Et lignende isfiskespill på Steam er Ice Lakes, som har mye av den samme funksjonaliteten, men mangler det vi på fagspråket kaller sjarm.

En kommentar om “Fokus: Finsk fiskefest for folk flest”

  1. Norge havnet sist i VM:

    New format of World championships 2023 has ended for the first gold medal for Finland in history! Finland is the world champion!!! Congrats Poland for silver and Ukraine for bronze. Mongolia became to the 4th place, but played amazing maps, huge respect to our Asian friends! Thanks to the all 9 countries, who participated in the tournament. We’ll meet again next year! Thank you Metzgar and Terminator for hosting medal games. Total results you can see from the link.

    https://keskustelu.pelikaista.fi/threads/match-schedule-playlogs-ip-s-and-results-main-topic.1753/?fbclid=IwAR3FY9DpR9rBM-tglb48Av7bCQQGP20V5fXzZCiklEsP9PeCEGWszjP4M0E#post-14305

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.