– 87% av gamle spill er utilgjengelige

Nesten ni av ti spill utgitt mellom 1960 og 2009 er utilgjengelige.

Video Game History Foundation har publisert en undersøkelse der de hevder at cirka 87% av spill utgitt i USA mellom 1960 og 2009 er utilgjengelige i dag. Med det mener de ikke at spillene er fullstendig umulige å få tak i, men at du enten må skaffe originalkopier og maskinvaren du trenger for å spille dem, eller ty til piratkopiering.

Andelen tilgjengelige spill utgitt mellom 1960 og 2009.
Andelen tilgjengelige spill utgitt mellom 1960 og 2009. Bilde: The Video Game History Foundation.

I en sammenigning med filmindustrien skriver de at «tenk om den eneste måten å se Titanic på var ved å skaffe deg filmen på VHS, og ha en videospiller å spille den på.»

Målet for studien er å skape oppmerksomhet rundt problemet, og hvordan lovgivningen kan og bør brukes for å tilgjengeliggjøre spillkultur. Blant annet mener de biblioteker bør ha en viktig rolle. Samtidig påpeker de at spillindustrien selv aktivt motarbeider bevaring og tilgjengeliggjøring av klassiske spill via bransjeorganet Entertainment Software Association.

Du finner studien her. Andelen tilgjengelge spill synker nok enda mer om man også tar med utgivelser fra Europa og Asia, og spill som ble utgitt gratis i sin tid.

Toppbildet er hentet fra denne saken.

En kommentar om “– 87% av gamle spill er utilgjengelige”

  1. Jeg tenkte på dere i spillhistorie da jeg leste artikkelen på pcgamer. Dere har jo advart mot dette, og gjort en formidabel innsats for å bevare norsk spillhistorie!

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.