Guide: Lage en egen Fight Stick

Da jeg kom over en skikkelig kul gammel barnekoffert på skolens loppemarket visste jeg hva jeg umiddelbart hva jeg skulle gjøre med den. Den skulle bli en ny fight stick.

Den svimlende sum av 15 kroner måtte jeg ut med for kofferten, og så måtte jeg spørre eldstedatteren min om det var greit at pappa lagde huller i den og brukte den som spillkontroller, ikke som leke. Det syntes hun heldigvis var helt greit.

Jeg bestilte Sanwa-stikke og knapper på eBay for noen få hundrelapper, samt en litt ekstravagant kule til selve stikka. Tre uker senere lå delene i posten, og prosjektet kunne starte.

Sanwa stikke og knapper.

Montering

Kofferten er laget av papp, så jeg tenkte at den trengte litt forsterkning på den siden hvor jeg skulle lage hull til knappene. Egentlig planla jeg å dra på Panduro eller lignende og kjøpe en tykk papp-plate, men så fant jeg en plastplate ute i boden som jeg brukte istedet.

Jeg tegnet først opp hullene (med denne malen) og lagde dem i plastplaten med en kniv. Så limte jeg platen fast på innsiden av kofferten, og lot den herde i 24 timer.

Huller laget i barnekofferten.
Innsiden av kofferten før montering av knapper.

Deretter skar jeg ut hullene i kofferten med en kniv, og skrudde fast stikka. Jeg brukte ikke den kula som fulgte med, men den litt mer fancy jeg hadde kjøpt.

Så var det bare å kable opp alle kablene til kontrollenheten. Kontrollenheten har fire små hull til å skrus fast, men jeg hadde ikke slike skruer, samt at jeg var redd for å skru igjennom skrinet, så jeg teipet den fast med isolasjonsteip når jeg var ferdig.

Innsiden når alt er ferdig koblet til.
Ferdig koblet.

USB-ledningen lagde jeg ett lite hull til på den ene siden av lokket.

Jeg bestemte meg tidlig for at stikka og knappene skulle være på baksiden av kofferten så jeg ikke ødela det flotte gamle motivet på forsiden. Siden kofferten ikke er så stor, satt jeg SELECT og START knappene på høyre side av kofferten.

Baksiden av barnekofferten.
Baksiden av kofferten med motiv

Alt i alt ble dette prosjektet akkurat som jeg hadde håpet. Knappene og stikka sitter perfekt på kofferten, og den er overraskende god å spille med til tross for at den er litt høy. Ikke så god å ha liggende på bordet for jeg ville ikke lime gummiknotter på undersiden, men veldig god å ha i fanget om du sitter i sofaen eller en god lenestol.

Rød barnekoffert modifisert til å være en fight stick.
Ferdig koffert med knapper og stikke sett forfra

Flaten knappene og stikka sitter på er en anelse myk, så er det en ting jeg skulle gjort annerledes, er det å forsterke veggen med en litt hardere plate enn den jeg valgte.

Fordi jeg valgte knapper i fargene du typisk finner igjen på Super Nintendo, passer denne fightstick’en spesielt godt til emulering av SNES-spill, men også godt til emulering av gamle Neo Geo-spill, som bruker samme fargene på knappene.

Siden det ikke er noen predefinert forklaring på hvilke knapper som skal kobles til hvor på kontrollenheten, så må man alltid definere hvilken knapp som gjør hva første gang man kobler stikka til en spillemaskin, det være seg Windows, Raspberry Pi, Switch eller andre konsoller som støtter USB-utstyr.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på retrospill.ninja. Den er republisert her i forbindelse med at retrospill.ninja legges ned senere i år.

En kommentar om “Guide: Lage en egen Fight Stick”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.