Inntrykk: Byte Lynx

Dette strategispillet har du neppe hørt om, men det er faktisk både nytenkende og moro.

Byte Lynx beskrives av utviklerne som et sanntidsstrategispill uten enheter. Det er kanskje ikke en superforklarende beskrivelse, men uansett hva du kaller spillet er det ganske annerledes typiske utgivelser i sjangeren.

Kampanjeoppdrag i Byte Lynx.
Kampanjeoppdrag i Byte Lynx.

Tårnforsvar og -angrep

Byte Lynx handler i stor grad om basebygging og -utvidelse. Sentralt her er signaler fra hovedkvarteret ditt. For å utvide basen må du spre signalene, via ledninger eller bygninger. Men ledninger er sårbare, og om de kuttes vil du helt miste kontroll over delene av basen din som var koblet til dem. Om motstanderen så for koblet seg til, vil han gradvis ta over det nå forsvarsløse nettverket. Derfor må du bygge forsvarskanoner, skjold og andre mekanismer slik at du kan beskytte eiendelene dine.

Så gjelder det samtidig å prøve å ødelegge eller ta kontroll over motstanderens base, på samme måte. Der du i et typisk sanntidsstrategispill ville gjennomført et angrep med å sende inn enheter, kan du her bygge en ledning inn mot stedet du vil angripe, og så sette opp kanonstillinger og annet for å gjennomføre angrepet.

Nøkkelen til suksess er vanligvis å prøve å identifisere sårbare områder som tillater deg å kutte viktige ledninger – slik at du selv kan koble deg til de områdene som du får «frigjort», og dermed bruke disse mot dataspilleren. Men det kan være lettere sagt enn gjort, og noen ganger kan angrep være svært omfattende der du typisk starter med en spydspiss for å tvinge deg inn bak forsvaret, og så prøver desperat å få omringet fiendens stillinger før motstanderen får tid til å forsvare seg.

Handlingen i kampanjen er ikke direkte engasjerende, men den funker.
Handlingen i kampanjen er ikke direkte engasjerende, men den funker.

Design dine egne ikke-enheter

I utgangspunktet står kanonstillinger og andre bygninger bom fast, men litt ut i kampanjen introduseres du for flyttbare plattformer og egne flyttere som kan prøver dytte plattformer i en spesifisert retning og avstand. Plattformer festes i hverandre, og flyttes som en helhet når de dyttes.

Dermed kan du designe dine egne «enheter» ved å sette opp plattformer som har kanonstillinger, skjold og så videre – alt etter hva som passer best i situasjonen. Men pass på, for som alt annet krever disse å være tilkoblet nettet ditt for å fungere. Flyttere etterlater seg ledninger, slik du beholder kontroll over dem og det de er koblet til, men ledningene er sårbare så her kan du ikke bare sende ting avsted og håpe på det beste. Da ender du gjerne opp med at alt ender opp som en ny del av motstanderens forsvarsverk i stedet..

Flytterne kan også operere helt på egenhånd, som en rask om enn nokså sårbar måte å utvide nettverket ditt og kutte motstanderens linjer på. Veldig hendig, både i starten av spillet når rask utvidelse er nødvendig og fienden ikke har rukket å etablere et ordentlig forsvar, og senere som en kombinasjon med større angrep, der du holder fiendens forsvarere opptatt mens du sender inn en kjapp flytter for å kutte ledningene deres.

Etter hvert kampanjeoppdrag velger du en bonus å ta med videre. Disse kan endres senere.
Etter hvert kampanjeoppdrag velger du en bonus å ta med videre. Disse kan endres senere.

Du er selvsagt også sårbar for samme taktikk, og datamaskinen virker rimelig flink til å identifisere steder der du er sårbar. Så det nytter ikke å bygge tidenes forsvarsvegg og bare håpe at datamaskinen ikke sniker seg rundt og kutter ledningene.

Kan være temmelig utfordrende

Spillkonseptet er i bunn og grunn ganske enkelt, men det har som du kanskje skjønner en viss dybde, og det fungerer godt. Du må tenke deg nøye om både når du bygger forsvarsverker og setter opp angrep, for takket være mekanismen med å kutte ledninger kan du aldri stole på overlegen skytekraft alene. Byte Lynx er langt, langt unna å være et realistisk strategispill, men med ledningene konkretiserer det hvor viktig forsynlingslinjer og det å forsvare dem er i ekte krigføring.

Spillet kan også bli ganske hektisk, for ofte plasseres du slik at du må holde orden på flere fronter samtidig. Siden alt finner sted i sanntid kan det noen ganger lønne seg å ta litt tap i én ende mens du konsentrerer deg om en større seier i en annen, og selv om ting begynner å gå feil vei kan noen kløktige angrep – spesielt med de flyttbare plattformene – snu hele greia igjen. Jeg har flere ganger vært på nippet til å gi opp, bare for å bite tennene sammen og plutselig komme over dominobrikken som får motstanderen til å velte.

Angrep og forsvar.
Angrep og forsvar.

Resultatet er rimelig vanedannende, og utviklerne har dessuten kommet opp med mange ulike typer utfordringer i kampanjen. Noen brett pusher deg hele tiden, andre legger inn nye aspekter som at basen din er flyttbar, andre igjen er mer puslespillaktige og oppfordrer deg til å finne riktige løsninger på spesifikke problemer. Senere møter du også en fiende med den evnen at den gradvis kan ta over ditt nettverk kun ved å koble seg til, noe som endrer måten du må forsvare deg på.

Selve kampanjen er ikke enormt stor, men varer lenge nok til å få utnyttet mye av potensialet i konseptet, og om den ikke holder har spillet en rekke varierte og ofte ganske overraskende frittstående brett samt et redigeringsverktøy som lar deg lage dine egne.

Skal jeg klage over noe, vil jeg si at vanskelighetsgraden kan hoppe opp og ned mellom oppdragene, og det er irriterende når jeg ikke klarer et oppdrag på den vanskelighetsgraden jeg spiller på og så oppdager at det blir helt trivielt ett hakk ned i vanskelighetsgrad. Jeg må også innrømme at jeg måtte skru ned vanskelighetsgraden permanent helt mot slutten, da det ble litt vel mye for den slitne gamle hjernen min å prosessere samtidig.

Her er hele basen på en flyttbar plattform.
Her er hele basen på en flyttbar plattform.

Konklusjon

Byte Lynx er annerledes og kult, og byr på en morsom kombinasjon av byggespill og strategispill. Jeg har ærlig talt ikke spilt noe som minner for mye om dette før, og selv om spillets egenartede tilnærming skapte litt friksjon helt i starten tok det ikke lang tid før jeg satte pris på spillets finurlige tilnærming til sjangeren. Spillet er langt smartere enn det virker ved første øyekast, og tvinger deg til å tenke på nye måter om kjente strategispillproblemer.

Så det blir en tommel opp fra meg. Byte Lynx bør hives rett inn på ønskelista om du liker strategiske utfordringer.

Vi mottok anmelderkode av Byte Lynx fra utvikleren. Det kom opprinnelig ut i fjor, men fikk nylig en stor oppdatering. Du finner det på Steam. Her er en trailer:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.