Har du spilt Etrom: The Astral Essence?

Nå er det obskure actionrollespillet ute på Steam, 20 år etter at det først ble lansert.

Det som er gøy med digital distribusjon er at siden markedsplassen i praksis er uendelig, er det ikke bare de mer kjente retrospillene som kan få nytt liv på for eksempel Steam. Det har vi noen eksempler på i stallen til italienske AgeofGames, som i disse dager relanserer sine gamle utgivelser på plattformen.

Denne leken kan vi kalle Where's Etrom?
Denne leken kan vi kalle Where’s Etrom?

Denne uken slapp de Etrom: The Astral Essence, som opprinnelig debuterte for 20 år siden. Det er et av de spillene du typisk fant i den nederste hylla i spillbutikken – gjerne i stabler med andre tilfeldige spill, ikke utstilt med coverbildet ut. Spill som fikk fysisk distribusjon, men som spillbutikkene kun kjøpte inn noen få kopier av og så la dem slik at de skulle ta så lite plass som mulig.

Dermed var de ikke i veien når kundene skulle finne den nyeste The Sims-ekspansjonen eller Need for Speed: Underground.

Det var gjerne også disse spillene som kostet £14.99 med gratis frakt hos Play.com, og dermed akkurat gikk under tollgrensa. Jeg husker ikke hvordan jeg fikk tak i det, men jeg har det nå i hylla her. Riktignok akkurat så langt utenfor rekkevidde at jeg ikke orker å hente boksen ned.

Fremtidsmiddelalder

Etrom: The Astral Essence er uansett et actionrollespill med 3D-grafikk, satt til «en mørk, futuristisk middelalder». Spillet byr på en stor og variert verden, massevis av ulike fiender og monstre, og du kan bruke alt fra sverd og skytevåpen til magi og til og med mech-drakter for å vinne mot fienden.

Stor fiende i Etrom.
Stor fiende i Etrom.

Mine minner fra Etrom er vage, og jeg tror ikke jeg spilte det mer enn en times tid før jeg gikk over til noe annet. Kanskje jeg ikke likte kontrollene, som ifølge AgeofGames var nytenkende men kontroversielle – de forteller at det fikk alt fra 2/10 til 9/10 i anmeldelsene. De advarer da også om at kontrollene krever litt tilvenning.

I tillegg advarer de om at spillet har rikelig med «bugs», og kanskje ikke vil fungere på systemet ditt i det hele tatt. Det kjører på en egenartet motor utviklet av én programmerer for over 20 år siden, og de kan ikke fikse det. De anbefaler at om du støter på alvorlige, tekniske problemer i starten, bør du bare heve kjøpet via Steam, da problemene sannsynligvis vil vedvare.

Så skal det påpekes at prisen er 33 kroner, altså det samme som en typisk butikkpils i disse dystre tidene. Utviklerne selv kaller det en symbolsk pris, og sier at på tross av utfordringene mener de Etrom er såpass unikt og fascinerende at det fortsatt har en plass i spillverdenen. Her er en trailer:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.