Har du peiling på dataspill?

Bevis det med quizboka Video Game Trivia.

Hvilket år ble det første Need for Speed-spillet sluppet? Hva er yrket til Manuel «Manny» Calavera, hovedpersonen i Grim Fandango? Hvor mange poeng er målet i Pong?

Boka i all sin prakt.
Boka i all sin prakt.

Kan du svaret på disse tre spørsmålene, gratulerer! Da kan du svaret på tre av over 2000 spørsmål i spørreboka Video Game Trivia. Boka er skrevet av Hans Olav Skau Ekornrød og Thomas Flaaten Fredriksen, og gis ut av Game Forlag. Selv om forfatterne og forlaget er norske, er boka (som du sikkert har skjønt fra tittelen) på engelsk. Jeg regner ikke med at det er det største problemet i verden for en typisk Spillhistorie-leser, men det er jo greit å ha i mente at du muligens må drive litt oversetting om noen av quiz-kameratene dine ikke er like stødige på engelsk.

Rikelig med kategorier

Spørsmålene er delt inn i ulike kategorier. Vi får blant annet kategorier for noen av de mest populære spillseriene, kategorier for ulike tiår (fra åttitallet til 2020-tallet), kategorier for ulike sjangere og ulike plattformer. I tillegg er det andre kategorier, om alt fra lydspor til kjente utgivere, stemmeskuespiller eller spillskurker. Jeg syntes utvalget kategorier er både bredt og representativt, og det samme er utvalget spørsmål innenfor de ulike kategoriene.

Selv om fokuset åpenbart er på emner flest mulig kan noe om, er jeg positivt overrasket over hvor mange nisjer som dekkes her, og jeg er glad for at boka ikke har den samme «hvis det ikke er fra USA eller Japan teller det ikke»-holdningen vi finner i mye av den internasjonale spillkulturen.

Jeg er også positivt overrasket over hvor nerdete noen av spørsmålene er. Du kommer langt med en overfladisk kunnskap om de forskjellige temaene, men det er alltid noen spørsmål som skiller klinten fra hveten. Så skal jeg samtidig påpeke at mange av de mer utfordrende spørsmålene har flere valgmuligheter. Dette gjør dem enklere, men det er ofte mulig for quizmasteren å velge å ikke ta dem med hvis man tror de man quizer klarer seg uten.

En av kategoriene.
En av kategoriene.

Jeg skulle ønske meg noen flere kategorier om spill som er populære hos barn; da jeg quizet niesen min om Minecraft var hun så engasjert at hun omtrent hoppet opp og ned mens hun ga det ene detaljerte svaret etter det andre, men når disse spørsmålene var ferdigstilt hadde jeg ikke så mye mer å komme med selv om hun gjerne ville fortsette leken.

Som den gamlingen jeg er, skulle jeg også gjerne sett et par retrokategorier til; spørsmål relatert til for eksempel Commodore 64 og Amiga er inkludert i diverse kategorier, men det hadde vært gøy med en egen kategori. Og siden Sega har en, burde vel Atari også hatt det? Men joda, vi er i «mye vil ha mer»-land her, og som nevnt er jeg fornøyd med utvalget generelt.

I tillegg til standardspørsmålene er det flere som er strukturert litt annerledes (fullfør sitatene, gjett ditt og datt basert på stikkord, og så videre). I tillegg er det noen «minispill» her – et kryssord, anagrammer og noen forslag til kortspill, for eksempel. Og en håndfull QR-koder du kan bruke for å hente inn spillrelaterte Spotify-spillelister som du kan bruke til quiz eller bare kos. Her hadde det vært gøy med et par til.

Sega har og en kategori.
Sega har og en kategori.

Konklusjon

Video Game Trivia byr på rikelig med varierte spørsmål, og en passende blanding lette og vanskelige spørsmål innenfor de ulike temaene. Dermed passer den både i lystig lag der ikke alle er like nerdete, og som en utfordring for folk som føler de er eksperter. Litt flere spørsmål for den yngre garde hadde vært gøy, for Minecraft-delen falt i veldig god jord hos niesen min. Men er dette ei solid spørrebok som nok skal få kjørt seg i julen. Ah, og kanskje vi bør arrangere en liten quiz-aften på Discord-kanalen vår?

Vi har fått anmeldereksemplar av boka (2022-årgangen) fra forlaget.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.