Var dette tidenes første snikespill?

I lang tid var spillet Castle Wolfenstein fra 1981 kjent som det første eksempelet på det vi i dag kaller snikespill, men i de senere årene har en annen kandidat for tittelen blitt kjent: Japanske Manbiki Shounen, eller Shoplifting Boy.

Dette spillet ble opprinnelig utviklet i 1979 for Commodore PET, og gir deg i oppdrag å stjele alle varene fra en butikk mens du unngår å bli oppdaget av en patruljerende vakt. Men frem til nå har PET-versjonen av spillet vært regnet som et tapt spill, og det var kun senere utgaver som var tilgjengelige.

Men siden spillet opprinnelig ble publisert som kode i det japanske databladet RAM, der meningen var at bladets kjøpere skulle skrive koden inn i BASIC på sin egen maskin og vips ha et helt nytt spill å kose seg med (tenk coverdisk, bare mye mer arbeid), var det egentlig ikke helt «tapt», og har nå blitt funnet og gjort tilgjengelig.

I videoen under kan du se Robin fra 8-bit Show and Tell presentere spillet, og som vanlig fra den kanten går han også i dybden på programmeringssiden. Ta en titt (og åpne gjerne videoen i et nytt vindu slik at du får med deg lenkene som ligger i beskrivelsen):

Personlig vet jeg ikke om jeg er helt enig i at Manbiki Shounen bør få æren av å være det første snikespillet, for selv om det rett nok handler om sniking mangler det den dynamikken som i mine øyne definerer sjangeren. Det ser ikke ut til å være noen andre variabler enn hvilken kolonne du er i som teller for om du er synlig eller ikke, og når du er synlig blir du automatisk tatt.

Toppbildet er hentet fra videoen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.