Er The Settlers II seriens beste spill?

Podcasten cd SPILL bygger kolonier i denne klassikeren fra nittitallet.

I ukens episode av podcasten cd SPILL er de nærmere det «offisielle» Spillhistorie-spillet, The Settlers, enn noensinne. Den handler nemlig om oppfølgeren, The Settlers II: Veni, Vidi, Vici. Det er et stort og tidkrevende spill, så det er kanskje ikke rart at episoden også er ganske stor – den strekker seg over to timer, der Sigve, MrMamen og ekspertgjest Erlen Fiddan mimrer om klassikeren.

The Settlers II. Bilde: Mobygames.
The Settlers II. Bilde: Mobygames.

Kolonibygging på mystisk øygruppe

I likhet med originalen er The Settlers II en hybrid av bybyggerspill og sanntidsstrategispill med et ekstra fokus på ressurser og logistikk. Kampanjen følger en gjeng romere som havner på en mystisk øygruppe, der de må bygge en serie kolonier for å til slutt komme seg hjem.

På nittitallet var det få andre spill helt i samme sjanger som The Settlers-spillene, men i senere år har «sjangeren» blitt voldsom populær både hos (stort sett litt mindre) utviklere og spillkjøpere. Denne helgen har for eksempel nylanserte Manor Lords toppet bestselgerlisten på Steam, og det er ikke helt feil å si at det har en god del likhetstrekk med The Settlers.

Mens du er her kan vi jo nevne at originalskaperen av The Settlers arbeider med et eget spill i samme gate. Det heter Pioneers of Pagonia, og er tilgjengelig i «early access».

Her er episodens innhold:

(00:54) Velkommen til cd SPILL
(05:18) Kommentarer fra: Another World
(09:58) Kommentarer fra: I
(12:10) Kommentarer fra: Legend
(14:14) Dagens spill: The Settlers II: Veni, Vidi, Vici
(18:10) Hva går spillet ut på?
(24:15) Ulike versjoner
(30:07) Hvilke ressurser og enheter finnes?
(35:05) Supply chain spill
(46:16) Grunnleggende tips og triks
(56:30) Tech Specs
(01:26) Manualen
(01:02:12) Esel?
(01:03:51) Plasseringen av bygninger
(01:09:50) Katapult
(01:12:32) Hadde det fungert uten krig?
(01:15:21) Minimalistisk GUI
(01:21:30) Litt om Blue Byte
(01:25:16) Settlers 1
(01:27:35) Musikken
(01:32:57) Oppfølgere
(01:35:17) Portaler
(01:38:11) Intro
(01:39:43) Kommentarer fra sosiale medier
(01:48:19) Har det holdt seg?
(01:51:16) Finnes det noe tilsvarende idag?
(01:55:06) Et tips fra Sigve
(01:58:01) Neste episode

Bildene er fra Mobygames denne gangen.

6 kommentarer om “Er The Settlers II seriens beste spill?”

  • Problemet er at det er ikke noen vits med ny funksjonalitet når det ikke funker (se: skip, katapulter). Da var det bedre uten. :)

   Svar
 1. Mitt første møte med settlers var den første på 2 skinnende floppyer i en big box, manualen var like tjukk som en bibel😂. Mange timer med glede. Fikk også settlers 2 og 3. Kjøpte remaken av settlers 2 og det var fremdeles gøy. Settlers 2 er nok det beste i serien😀 De 20 å noe siste spillende i serien har eg ikke prøvd.

  Svar
 2. Kriginga i spillet føltes ut som noe de bare hadde slengt med i siste liten og er noe de kunne droppa, det er det svakeste med hele spillet. Hvordan skape et optimalt veinett for distribusjon av varer, for en glede når det fungerte og rive seg i håret når alt gikk i stå😂

  Svar
 3. Yap, syntes fortsatt det er den beste.. (Likte i hvertfall ikke 3 og 4 stort..) Og særlig med «Return to the roots» source-porten er det glimrende enda.👍 (Der kan man bla. begrense/deaktivere katapulter om man vill også.)

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.