Hvor gammelt er egentlig Tetris?

40-årsdagen fra litt siden kan godt ha vært rent oppspinn.

Den 6. juni skrev jeg at Tetris feiret 40-årsjubileum. Dette var basert på informasjon fra The Tetris Company, som hevdet på sine nettsteder at det legendariske spillet opprinnelig ble ferdigutviklet den 6. juni 1984. Jeg hadde ingen grunn til å tro at de skulle ta feil om saken, men samtidig stusset jeg over at flere kilder refererte til 1985 som lanseringsår for spillet.

Til slutt valgte jeg å bare gå god for The Tetris Company, som tross alt er så offisielle som det går an å bli på akkurat dette området. Men det skulle jeg nok ikke ha gjort, for det kan virke som fødselsdagen rett og slett er fabrikert.

Tetris slik det så ut lenge før det kom til GameBoy.

Det var en post fra Matt Sephton på Blueksky som fikk meg til å lure igjen (i ettertid har denne også blitt plukket opp av nettstedet Time Extension). Kort sagt, påstår han at lanseringsdatoen ble oppfunnet av et PR-byrå tilbake i 2009, i forbindelse med at de skulle ha et stort PR-arrangement for Tetris-merkevaren i forbindelse med E3 det året.

Tanken er at det da ville fungert veldig greit om bursdagen tilfeldigvis var omtrent samtidig som E3, og i samme slengen var det muligens litt kulere med 25-årsdag enn 24-årsdag.

Problemet er at det ikke ser ut til å være noen klare beviser for verken det ene eller det andre. Tetris ble som kjent ikke gitt ut kommersielt før lenge etter at det først ble laget av Alexey Pajitnov på en stormaskin ved det sovjetiske vitenskapsakademiet, og om datoen ble notert ned har den i utgangspunktet ikke vært kjent.

Men det er en del ting som tyder på at spillet egentlig stammer fra 1985. De viktigste kildene på Tetris-historie fra før 2009 opererer for eksempel alle med 1985 som lanseringsår. Dette inkluderer boka Game Over fra 1993, og BBC-dokumentaren Tetris: From Russia With Love fra 2004.

Game Boy-Tetris.
Game Boy-Tetris. Denne versjonen har en dato, i motsetning til originalspillet.

Oppslagsverket Britannica bruker også 1985 som dato for Tetris, og Tetris’ originalskaper Alexei Pajitnov sa i 1993 at han «trodde» spillet ble fullført i 1985. Da necrosaro ved forumet Tetris Concept stusset på det samme i 2014 plukket han frem flere kilder som indikerte at det kom i 1985. Det var også han som foreslo at PR-eventet i 2009 var roten til at utgivelsesåret ble endret.

I samme tråd ble det i 2018 postet en e-postutveksling med Vadim Gerasimov, som lagde den første PC-versjonen av Tetris. Ifølge denne var en juni 1984-dato rett og slett umulig, da hans versjon ble laget kort etter den opprinnelige versjonen for Elektronika 60, og han startet ikke å jobbe med datamaskiner før september det året.

– Du har rett, [originalskaper Alexey] Pajitnovs versjon av Tetris’ fødselsdag er ett år feil, sa han den gangen.

Samtidig har det dukket det opp filer datostemplet april 1985, så hvis disse stemmer virker juni 1985 også feil. Så hva er konklusjonen? Vel, 6. juni 1984 ser ikke ut til å kunne stemme. Spillet kan fortsatt ha blitt påbegynt, og kanskje til og med distribuert i en eller annen utgave det året, men noen eksakt dato blir neppe mulig å finne.

Men det er heller ikke utenkelig at The Tetris Company har gjort research i data vi ikke har tilgjengelig. I så fall er det bare å håpe at de publiserer sine kilder, i stedet for å promotere en dato det tilsynelatende ikke er belegg for at stemmer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.