Denne uka graver jeg i gassen.
Dessuten svinger jeg sverdet mot uvitende kjøpmenn, sikter med tanks mot forretningshimmelen, og simulerer bondegårder og tropiske øyer. Det er ny runde i NM i DOS-spill.
I denne serien med artikler vil Spillhistories DOS-avdeling forsøke å kåre tidenes beste DOS-spill, med deres hjelp.
Reglene er enkle: 128 lag satt opp i dueller. Deres stemmer avgjør hvilke spill som går videre til neste runde i cupen, helt til vi sitter igjen med én vinner til slutt. Når alle lag har spilt første runde, er det en hemmelig rangering gjort på bakrommet av DOS-avdelingen som avgjør hvem som havner i duell i neste runde.
For å hjelpe dere med å velge, så vil undertegnede forsøke å spille en time av hvert spill (hvis jeg gidder) og skrive ned noen kjappe inntrykk som gjør at dere kan ta ufeilbarlige beslutninger i denne prestisjetunge cupen. Dessuten har vi forhåpentligvis noen gullkorn liggende og slenge et sted på Spillhistorie som jeg kan dra fram, så får dere i alle fall noe ordentlig å lese.
Du kan vinne tidenes beste spill!
For å få sjansen til å vinne et valgfritt spill som er med i NM i DOS-spill på enten GOG eller Steam må du stemme i minst en av rundene og være medlem av vår eminente Discord-kanal. Jo flere dueller du stemmer på, jo større sjanse for å vinne!
- Les mer om forhistorien til NM i DOS-spill her
- Se alle artiklene i serien her.
- Sjekk også ut hva som skjedde da vi arrangerte NM i Amiga-spill
Resultater fra forrige runde
Takk til alle som stemte i forrige uke av NM. Vinnerne er markert med fet skrift.
WarCraft II: Tides of Darkness – Command & Conquer: Red Alert
Tyrian – Raptor: Call of the Shadows
MDK – Heretic
Call of Cthulhu: Shadow of the Comet – The Lost Files of Sherlock Holmes
Duell 57: The Dig (1995) vs Full Throttle (1995)
The Dig
Året er 1995 og LucasArts skal prøve å følge opp det ville året 1993 hvor de slapp både Sam & Max Hit The Road og Day Of The Tentacle. The Dig er et litt uvanlig eventyrspill til LucasArts å være. Den tradisjonelle humoren er så godt som fraværende, og i stedet får vi et velskrevet, seriøst sci-fi drama av ypperste klasse.
Jeg elsker dette spillet. Historien og stemningen er strålende, og selv om spillet fikk kritikk for å ikke ha like bra grafikk som det andre spillet i denne duellen, så er det noen virkelig vakre bakgrunnsbilder her.
Spillet har også kanskje de vanskeligste gåtene av noe LucasArts-spill? Husker ikke helt, men innbiller meg at det hadde det. Liker også at spillet gir deg muligheten til å gjøre et åpenbart moralsk feil valg på slutten, noe som heller ikke lignet LucasArts. Hvis et stort spill nå for tiden hadde gjort noe sånt hadde det blitt lynsjestemning.
- Ingen har faktisk skrevet om denne klassikeren før.
Full Throttle
Ja det er for kort, ja det er for lett, og ja det har forferdelig motorsykkelslåssing. Likevel er dette et av mine favorittspill fordi historien er fantastisk, karakterene likeså og grafikk og lyd er noe av det beste spillmediet noensinne har sett.
Da jeg så og hørte denne introen i 1995 ble jeg blåst av banen, til og med enda mer enn da jeg spilte The Secret Of Monkey Island for først gang. Stemmen til Roy Conrad, den stemningsfulle musikken og kameraet som scoller nedover gir meg gåsehud. Så over til en herlig samtale med kanskje tidenes beste spillskurk, med Mark Hamill bak roret, i det som er hans beste prestasjon. Det er bare å glemme The Joker og Luke Skywalker, de er ikke i nærheten. De imponerende ansiktsanimasjonene gir også liv til karakterene.
Til slutt, for å toppe det hele, sparker bandet The Gone Jackals oss midt i kjakepartiet med den perfekte åpningsmelodien, Legacy. Faktisk har låta halvannen million avspillinger på Spotify, mens deres neste mest populære låt knapt har over hundre tusen avspillinger. Det er fotavtrykket Full Throttle satte for dette bandet.
Spillet er også ganske mye mer rock and roll enn de fleste tidligere eventyrspill. Der du før kanskje måtte finne en masse greier og kombinere disse for å åpne en dør, sparker du her bare ned hele døra. De ekstremt høye produksjonsverdien er nok grunnen til at spillet er veldig kort, men jeg tar fremdeles fram dette spillet i ny og ne fordi det kan rundes på en kveld, og noen ganger er en håndfull timer med rock and roll-eventyr det sjela trenger.
The Dig er fantastisk, men jeg har et ekstra varmt hjerte for Full Throttle, så den vinner duellen.
Duell 58: Shadow Warrior (1997) vs Strife (1996)
Shadow Warrior
To skytespill til må testes, men disse er litt annerledes enn de fleste andre på 90-tallet. I Shadow Warrior spiller du en ninja som flyr rundt med et sverd. Det er igjen Duke Nukem-spillmotoren som benyttes, men det er i mine øyne kanskje det peneste spillet som bruker den. Dessverre får jeg det ikke til å fungere ordentlig med DOSBox. Karakteren snurrer ukontrollerbart rundt i ring hvis jeg prøver å snu meg. Finner ikke ut hvordan jeg skal fikse det heller, selv om jeg selvsagt ikke gidder bruke masse tid på det.
Spillets intro har en harry, men ganske kul låt, som jeg kan se for meg en del har hørt mye på. Vet ikke om et sverd ville gjort at jeg ble hektet på dette spillet, men hvis du liker Duke Nukem og Blood så kan du garantert ikke gå feil her.
Spillet er faktisk gratis på GOG.
Strife
Den originale versjonen av dette spillet er dessverre ikke tilgjengeliggjort på GOG, bare den oppgraderte Nightdive-versjonen. Gidder ikke prøve å finne den originale versjonen, så jeg starter denne. Jeg fortjener å slippe å slåss mot kontroller for en gangs skyld. Spillet er ganske annerledes enn andre skytespill på denne tiden, siden det minner litt om et rollespill. Du kan både snakke med personer, få oppdrag og kjøpe utstyr. Det virker absolutt interessant. Dessverre er det en vanvittig hodebopping her. Kombinert med bilsykinduserende FOV fører det til at jeg ikke orker å spille stort.
Hvis du liker tanken på et rollespill i 90-talls skytespilldrakt så ville jeg absolutt tatt en titt på dette. Kommer ikke på noen andre lignende spill på den tiden. I dag er det nesten standard å kombinere skytespill med rollespillelementer.
- Dessverre er det helt tomt på Spillhistorie om dette spillet.
Den originale versjonen er ikke til salgs lenger, kun en oppgradert versjon er til salgs på GOG og Steam.
Duell 59: Scorched Earth (1991) vs Capitalism Plus (1997)
Scorched Earth
Det har gått 58 dueller hvor jeg har prøvd å finne en slags sammenheng mellom de to spillene i hver duell, selv om det selvsagt har vært obskurt noen ganger. Denne gang, og jeg tror faktisk det er det eneste tilfellet i NM, så må jeg melde pass. Dette er to spill som ikke deler noen verdens ting. Likevel er de så ikoniske at de selvsagt må være med i NM.
Scorched Earth er moren til Worms, hvor du styrer en eller flere tanks og skal prøve å knerte motstandernes tanks. Spillet har massevis av våpen og ganske imponerende fysikk når du som regel sprenger alt annet enn fiendene. Jeg ville heller spilt Worms i dag, men i 1991 var dette noe av det kuleste som fantes.
- Faktisk ingen som har skrevet om dette heller.
Spillet er dessverre ikke til salgs, men du kan stemme på det på GOGs ønskeliste.
Capitalism Plus
Strategispill har hatt de beste opplæringsdelene av alle sjangre i NM, men Capitalism Plus vinner denne konkurransen helt overlegent. Det har en helt enestående opplæringsdel. Veldig oversiktlig, og den lærer deg akkurat hvordan dette spillet spilles. Helt fantastisk! Det står ikke tilbake for noen moderne spill på dette feltet.
Capitalism Plus er også et herlig spill hvor du prøver å bli styrtrik på forretninger. Selv om det er litt Excel-simulator er det overraskende gøy, og med en så bra opplæringsdel er det bare å hoppe i det.
Scorched Earth var viktig for meg i 1991, men Capitalism Plus er det beste spillet.
Duell 60: SimIsle: Missions in the Rainforest (1995) vs Sim Farm (1993)
SimIsle: Missions in the Rainforest
Vi må nesten ha en Sim-duell som ikke er City. SimIsle er et ekstremt ambisiøst spill om naturvern, men som også gaper over en masse andre ting, så det blir nesten en business-simulator dette også. I motsetning til Capitalism Plus er det absolutt ingen opplæringsdel her, så dette skjønner jeg ingenting av. Jeg leser at dette spillet hadde en heftig manual, som sikkert hadde kommet godt med her, men det har jeg ikke tid til.
Jeg spilte en demo av dette på 90-tallet som fulgte med et PC-blad, og den likte jeg veldig godt. Det må ha stått noe i bladet om hvordan man spiller, fordi dette er umulig å finne ut av på egen hånd.
- Parkvokterne på Spillhistorie har vært strandet på en øde øy, så de har ikke skrevet noe om dette spillet tidligere.
Spillet er ikke til salgs lenger, men du kan stemme på det på GOGs ønskeliste.
Sim Farm
Lurer på om de som lagde Sim Farm var klar over hvor populære bondegårdspill skulle bli 30 år senere. Uansett er Sim Farm akkurat det som står på boksen. Her skal du drive din egen bondegård, med planter og dyr, og tjene masse gryn.
Jeg likte dette spillet veldig godt før, men vet ikke om jeg synes det er like gøy nå. Det jeg husker jeg ikke likte så godt på 90-tallet var at du må konstant sprøyte åkrene dine. Mulig det kan automatiseres, men jeg gjorde i alle fall dette manuelt. Husk å vaske frukt og grønnsaker etter du har kjøpt dem, er alt jeg kan si!
Sim Farm er spillet det er lettest å komme inn i, men en dag må jeg prøve å gi SimIsle en skikkelig sjanse. Hvis jeg noengang får tid, da.
- Bøndene på Spillhistorie har måttet lete etter rømte kuer fra dette spillet, så de har heller ikke skrevet noe.
Spillet er ikke til salgs lenger, men du kan stemme på det på GOGs ønskeliste.
Ukas musikk og kule trailere-spalte
Stem her:
Skjemaet er åpent frem til og med onsdag 30. april.
GDPR:
Alle epostaddresser registrert for å stemme i NM vil bli slettet etter at konkurransen er over. De vil ikke brukes til annet enn å forhindre flere svar fra samme person, og brukes også for at du skal få en mulighet til å vinne et valgfritt spill som er med i NM . Hvis du vil at epost-addressen din skal slettes etter hver runde kan du kontakte oss på kontakt@spillhistorie.no, så vil vi gjøre det så raskt som mulig.
Merk:
Jeg har lagt inn kjøpslenker i denne artikkelen fordi det virker som en grei ting å gjøre. Men det er altså noe jeg har gjort på eget initiativ for å gjøre artikkelen nyttigere, og jeg er ikke på noen måte affiliert med eller sponset av verken GOG eller Steam.
Skjermbilder er hentet fra Mobygames.