Jim Butterfield demonstrerer Commodore 64

Jim Butterfield (1936-2007) var en viktig person i det unge hjemmedatamiljøet i Amerika på sytti- og åttitallet. Han skrev bøker og artikler for blader, lagde spill og programmer, og dukket titt og ofte opp som ekspert på TV. Hvis du har brukermanualen til Commodore 64, har du allerede et av spillene han har laget – ordspillet Jotto, som du finner i bilag J. Jeg er neppe den eneste som forsøkte å skrive inn den programkoden.

I denne herlige videoen presenterer han Commodore 64 for nye eiere. Videoen er fra 1982, og man må anta at flesteparten av de som så den hadde svært begrenset erfaring med datamaskiner. Det er fascinerende å se hvordan videoen introduserer både Commodore 64 som system og datamaskinen som konsept. Tenk om den nye PC-en eller nettbrettet kom med et slikt kurs? Jeg har lagt videoen inn etter les mer-lenken, for å unngå Youtube-greier på blogg-forsiden.

Videoen er på over to timer, men den er delt opp i segmenter slik at det er lett å se litt av gangen. Her er en spilleliste som viser samme film, men delt opp i de ulike segmentene. Selve Youtube-filmen er i dette tilfellet av litt høyere kvalitet, men jeg ser ikke noe forskjell. Det er tydelig at begge filmene er basert på samme VHS-opptak, og antakeligvis samme dårlige digitalisering.

PS: Hvis Commodore 64 solgte 17 millioner eksemplarer, og alle kom med samme brukermanual, så hører Jim Butterfields Jotto teknisk sett til på Wikipedias liste over tidenes bestselgende spill.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.