The Mother of all Demos

Se Douglas Engelbarts grensesprengende teknologidemo fra 1968.

Da jeg for en liten stund siden lenket til NRK-serien Datastart fra 1984, la vi merke til hvordan den ene programlederen (Kirsten Schøyen, mest kjent som «hallodame» på NRK) brukte musen på en noe uortodoks måte. Det var kanskje ikke så rart hun hadde litt trøbbel, med tanke på at musen akkurat hadde blitt introdusert på markedet. Før Macintosh ble lansert samme år var det i praksis kun tastaturet som gjaldt, og standardgrensesnittet for en hjemmedatamaskin var tekstbasert.

Videokonferanse anno 1968.
Videokonferanse anno 1968.

Men musen var en gammel oppfinnelse allerede da. Konseptet stammer fra tidlige stordatamaskiner, og ble utviklet så tidlig som på sekstitallet. De som regnes som den moderne musens oppfinnere er Douglas Engelbart og Bill English fra Stanford Research Institute. Musen var imidlertid ikke det eneste de skapte.

I desember 1968 holdt Douglas Engelbart og et team fra Stanford det som senere fikk det noe nerdete navnet «The Mother of all Demos», på en teknologikonferanse i San Francisco. I denne demonstrasjonen viste de frem mye av den moderne datateknologien for første gang, og det er en mildt sagt imponerende demonstrasjon.

Science fiction ble virkelighet

Jeg er litt glad ikke denne greia ble like populær som musen.
Jeg er litt glad ikke denne greia ble like populær som musen.

Det vi skal huske på når vi ser denne videoen er at i 1968 var kommersielle datamaskiner i stor grad massive regnemaskiner som ble programmert ved hjelp av hullkort. Og så kommer Engelbart og Stanford-gjengen og presenterer en datamaskin med et musestyrt grensesnitt, som kan vise både tekst og grafikk på en CRT-skjerm, som kan benytte det vi i dag kaller hyperlenker, som kan fungere sammen med kameraer for videokonferanser og samarbeid over store avstander, og som Engelbart styrer direkte ved hjelp av en konsoll og en skjerm i autitoriet selv om den befinner seg milevis unna.

Grensesnittet er ganske vanskelig å forstå seg på, og presentasjonen er åpenbart ment for folk som hadde peiling på datamaskiner. For vanlige folk, av den typen som skriver og leser en vanlig spillblogg, fremstår den nok som ganske tørr. Men hver gang jeg begynte å gjespe og vurdere å klikke på noe annet, trakk Engelbart en ny kanin ut av hatten sin. Det vi ser her er fødselen til den moderne måten å bruke en datamaskin på, og jeg lurer på om Engelbart selv var klar over hvor revolusjonerende presentasjonen hans var.

– Jeg vet ikke hvorfor vi kaller det en mus. Noen ganger unnskylder jeg det med ved at vi bare gjorde det i starten, og så endret vi det aldri. (31 minutter inn i videoen)

Uheldigvis er det noen deler av presentasjonen som ikke er med på videoen, ettersom han som filmet måtte skifte kamerarull. Det inkluderer Engelbarts presentasjon av et merkelig tastatur med fem tangenter. Du kan lese mer om presentasjonen på Doug Engelbart Institute. Engelbart selv døde i 2013, og fikk vel strengt tatt aldri den oppmerksomheten han fortjente.

En kommentar om “The Mother of all Demos”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.