Guide: Slik får du bedre kart i Civilization V – uten å miste «achievements»

Terrenget er i mine øyne det viktigste enkeltelementet i Civilization-spillene. På samme måte som landskap og ressurser har formet sivilisasjonenes utvikling og historie i virkeligheten, gjør terrenget det samme i spillet. I tillegg er det terrenget som sikrer variasjonen fra spill til spill. Men standardkartene i Civilization V er litt tamme, og du kan heve opplevelsen flere hakk med å laste ned et bedre «mapscript». Problemet er bare at hvis du gjør det på standardmåten, så mister du muligheten til å få «achievements». Heldigvis finnes det en enkel løsning.

Det finnes en rekke spennende «mapscripts», men det jeg anbefaler heter PerfectWorld3. Standardkartene i Civilization V har en tendens til å gjøre både øyer og kontinenter til rimelig pregløse klumper der fjellområdene er spredt på en urealistisk og tilsynelatende tilfeldig måte. PerfectWorld3 forsøker i større grad å simulere måten vår egen verden har blitt til på, og resultatet er kart med store fjellkjeder, elver med realistisk løp og klima som påvirkes av landskapet.

Legg merke til den svære fjellkjeden.
Legg merke til den svære fjellkjeden.

Dette gjør landskapene i PerfectWorld3 mye mer organiske og realistiske enn landskapene i standardspillet. Ikke bare synes jeg det er hakket mer interessant å erobre en visuelt appellerende og autentisk verden, men det betyr også at selve spillet preges av blant annet svære fjellkjeder som er med på å forme sivilisasjonenes grenser – akkurat som i virkeligheten.

PerfectWorld3 og andre «mapscripts» lastes ned via Steam Workshop. Du går rett og slett bare inn på siden til PerfectWorld3 med Steam-klienten, og trykker den grønne «subscribe»-knappen. Så lastes det ned.

Men det er som nevnt et lite problem: For å aktivere det i spillet ditt, må du i utgangspunktet gå gjennom «mods»-menyen, og det betyr blant annet at du ikke får muligheten til å oppnå «achievements». Siden Civilization V har cirka fem millioner slike (pluss minus et par stykker), er det alltid litt artig å se hvilke du klarer å plukke med deg i løpet av et spill. Derfor er det litt kjipt å miste den muligheten.

Slik fikser du det

Når du har kopiert filene dit de skal, finner du kartet i «additional maps».
Når du har kopiert filene dit de skal, finner du kartet i «additional maps».

Heldigvis er dette lett å fikse. Bruk Windows Utforsker eller en annen filbehandler. Gå inn i Dokumenter/My Games/Sid Meier’s Civilization 5/. Der finner du en mappe som heter mods. Det er her Steam har lagt inn «mapscriptet» du akkurat lastet ned. Flytt enkelt og greit mappen til «mapscriptet» (i dette tilfellet heter den «PerfectWorld3 (v 1)») fra mods-mappen og til maps-mappen, som du også finner i Dokumenter/My Games/Sid Meier’s Civilization 5/.

Når du nå starter Civilization V igjen, vil PerfectWorld3 være tilgjengelig i standardspillet, uten at du trenger å gå gjennom «mods»-menyen. Du finner det under «additional maps» når du setter opp et nytt spill. Da er det bare å spille, og få så mange «achievements» du klarer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.