Se de første 25 minuttene av SOMA

Amnesia-skapernes nye spill er ute, og jeg fikk satt meg ned med det i går. Her er noen kjappe tanker rundt starten, samt en gameplay-video av de 25 første minuttene av den ferske førstepersonsgrøsseren.

SOMA er ikke like skremmende som Amnesia var. Det synes jeg egentlig er greit; jeg fikk uhelbredelige arr på sjelen av Amnesia, og jeg trenger ikke flere slike. Men ellers er mye ved det samme. Vi utforsker uhyggelige, ofte mørke miljøer, der vi møter både monstre og gåter. I det ene øyeblikket må vi flykte eller gjemme oss, i det andre må vi prøve å finne passordet til en datamaskin eller finne ut hvordan vi skal åpne en dør.

SOMA ser glimrende ut. De eneste områdene der spillets indie-røtter er synlige, er figurene.
SOMA ser glimrende ut. De eneste områdene der spillets indie-røtter er synlige, er figurene.

Miljøene er stemningsfulle og detaljerte, og fulle av interaktive detaljer. Det er utrolig hvor mye bare det å kunne skru på og av et lys gjør for innlevelsen i et førstepersonsspill. Lydeffektene er også heftige, men skuespillet (i alle fall for hovedpersonen) er en skuffelse.

Spillet mangler kanskje den forferdelige uhyggen fra Amnesia, men det er slett ingen lystig verden vi får utforske, og tematikken er bekmørk. Historien fortelles så langt på klassisk System Shock-vis, med e-poster, stemmeopptak og papirer rundt omkring. Spillet minner meg generelt mye om System Shock-spillene, men det har ikke de samme rollespillelementene eller det samme overlevelsesfokuset (forventer du «survival horror» blir du nok skuffet – her er det ingen direkte kamp, og de tingene som kan plukkes opp er relatert til gåtene i spillet).

SOMA brukte litt tid på å hekte meg, men jeg gleder meg til å fortsette. Det virker generelt veldig solid så langt, og et spill jeg ser for meg at de fleste vil like. Selv de som synes Amnesia var for skummelt (det gjorde egentlig jeg også, men jeg hadde lovet å anmelde det for Gamer.no, så da måtte jeg bare bite tennene sammen).

Her er videoen, som viser de første 25 minuttene i spillet (og ja, jeg spiller ganske treigt). At dette er «spoiler»-materiale er vel rimelig unødvendig å poengtere, selv om det som skjer i starten nok er mer overraskende for hovedpersonen enn for de av oss som har sett noen skjermbilder fra spillet allerede.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.