Oculus Rift koster mindre enn en ny iPhone

VR-brillene er ikke billige, men det kan være greit å sette ting i perspektiv.

I dag har et samlet internett besvimt av sjokk over prisen på VR-brillene Oculus Rift. Europeiske kunder må ut med 699 euro, altså 6700 norske kroner, for å forhåndsbestille de nye brillene. Norge er et av landene Oculus sender til, og det er den europeiske prisen som gjelder for oss.

Ifølge Oculus-bloggen, vil selskapet begynne å sende ut pakkene i slutten av mars, men folk som bestiller nå får estimert leveringstid i mai. Med på kjøpet får du en Xbox One-kontroller, en sensor, en Oculus-fjernkontroll, romspillet Eve: Valkyrie og plattformspillet Lucky’s Tale.

Palmer Luckey understreker på Twitter at de internasjonale prisene inkluderer skatter og avgifter – jeg antar derfor at norske kunder ikke får momssjokk når pakken endelig kommer (Oculus-eier Facebook er jo tross alt representert i Norge).

For dyrt?

Boksen.
Boksen.

Konsensus på nettet ser ut til å være at Oculus Rift blir alt for dyr, og jeg er enig i at produktet nok burde vært betydelig billigere. Jeg er supergira på «virtual reality» selv, men er ikke veldig lysten på å punge ut nesten 7000 kroner.

Men det er samtidig viktig å sette ting i perspektiv. Billigste pris på en ny iPhone 6S 16 GB er 6990 kroner ifølge Prisguide.no. Skal du ha en 6S Plus med 64 GB må du opp i 9450 kroner. Nå kan man selvsagt argumentere for at folk som betaler slike summer for en telefon er riv ruskende gale, men det er åpenbart ganske mange av dem.

Så, altså, for betydelig mindre enn en skikkelig versjon av fjorårets iPhone, altså en telefon som er litt bedre enn modellen fra året før, kan man få et genuint revolusjonerende produkt som endrer måten spill oppleves på radikalt. Er det egentlig så ille?

For tidlig å binde seg

Dingsene du får med.
Dingsene du får med.

Jeg sier ikke med det at du bør haste over til Oculus Shop for å kaste dine antakeligvis surt opptjente sparepenger i fjesene til Palmer Luckey og Mark Zuckerberg. Akkurat som den fornuftige løsningen er å ikke kjøpe en telefon med et navn som starter på «i» (sorry, Apple-folk, men dere er gale), er den smarte løsningen her å vente.

Oculus Rift blir garantert en av årets viktigste lanseringer, og «virtual reality» kommer til å prege fremtidens spillindustri i langt større grad enn mange tror. Men fremtiden løper ikke fra oss. Prisene vil gå ned, og nye konkurrenter vil slippe til.

Det blir spennende å se hva Sonys alternativ kommer til å koste, og om man (offisielt eller uoffisielt) kan bruke det på PC. Alternativet fra Valve og HTC blir sannsynligvis enda dyrere enn Rift, men så virker det også bedre. Det er med andre ord alt for tidlig å binde seg til å betale 6700 kroner pluss frakt for et produkt du ikke får før i mai uansett.

Det lureste er nok å i det minste vente på julesesongen, og se hva den bringer.

Oppdatering: Kaz Hirai har ikke uttalt seg om prisen. Sorry. :)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.