Lyst til å programmere dine egne BASIC-spill?

Bokutgiveren Usborne har lagt ut sine gamle programmeringsbøker på nettet. Utvalget inkluderer Computer Spy Games og Weird Computer Games.

Hvis du følger med på min serie om spillsamlingen 75 Spill fra Data-Tronic, har du utvilsomt lagt merke til at mange av spillene er basert på programlistinger originalt trykket i blader og bøker. På sytti- og åttitallet var det et stort marked for bøker som var proppfulle av kildekode for ulike spill og programmer, som brukerne kunne skrive inn selv.

Det enkleste spillet i Computer Spy Games. Merk utfordringen i bunnen.
Det enkleste spillet i Computer Spy Games. Merk utfordringen i bunnen.

Det betyr med andre ord at dataspill i sin tid ble distribuert på papir. Faktisk kan man argumentere for at de aller første kommersielle dataspillene befant seg i David Ahls bok 101 BASIC Computer Games fra 1973, og at den originale distribusjonsmetoden for kommersielle dataspill rett og slett var bøker.

Glimrende tiltak fra Usborne

Nå har bokutgiveren Usborne lagt ut sine gamle programmeringsbøker gratis på nettet. I utvalget finner du alt fra Computer Spacegames og Computer Spy Games til Write Your Own Fantasy Games og Practical Things To Do With A Microcomputer. Kildekoden i bøkene er for flere ulike plattformer, og det er interessant å se hvordan de ulike plattformene gjorde ting på ulike måter.

Mens noen av bøkene inneholder flere enkle spill, og helt klart er ment for nybegynnere, er andre svært omfattende affærer. Write Your Own Fantasy Games forteller for eksempel leserne hvordan de skal lage sitt eget rollespill fra bunnen av. Veldig, veldig fascinerende.

Grunnen til at slike bøker kunne ha så stor suksess var at de fleste av hjemmeplattformene på åttitallet ble solgt med en variant programmeringsspråket BASIC enten innebygd i maskinen (som på Commodore 64) eller som tilbehør på kassett eller diskett. Dermed var det bare å starte å programmere når man hadde pakket ut sin nye datamaskin.

Forresten: Om du har lyst til å teste noen av disse spillene uten å skrive dem inn selv, kan du laste ned flesteparten for Commodore 64 via GB64.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.