Nintendo-spillet The Legend of Zelda er 30 år

En av Nintendos mest populære serier ble født for 30 år siden.

Zelda-serien inneholder noen av tidenes mest kritikkerroste spill, og selv om Nintendo kanskje først og fremst assosieres med Mario-universet, er det vrient å se for seg hvor de hadde vært i dag om de ikke også hadde hatt Zelda-spillene.

Det originale The Legend of Zelda ble først lansert den 21. februar 1986, altså for 30 år siden i går. Som vanlig med Nintendos spill måtte vi imidlertid vente ganske lenge før det dukket opp her i Europa – det kom faktisk ikke til våre breddegrader før i november året etter. Faktisk var den første oppfølgeren allerede ute i Japan før spillet dukket opp i vesten.

Denne er vel rimelig kjent.
Denne er vel rimelig kjent.

Et viktig spill

Selv om spillet kom sent, ble det en kjempesuksess i vesten, og det ble også rimelig innflytelsesrikt. Blant annet regnes det som en av forløperne til de mer actionfokuserte rollespillene, spesielt på konsoll, og det var med å vri sjangeren bort fra fokuset på statistikk og over til sanntidsbasert kamp og eventyrelementer. Det på tross av at det strengt tatt ikke var et rollespill selv.

The Legend of Zelda åpnet også døren for litt mer kompliserte og omfattebde spill på konsoll. Datidens konsollspill ble i stor grad designet for å kunne rundes i én spilløkt, mens Zelda ble laget for å spilles over flere økter, med lagremuligheter underveis.

Spillskaper Shigeru Miyamoto har i ettertid uttalt at han var usikker på om konsollspillere var klar for et spill der det ikke alltid var rett-frem hva de skulle gjøre videre, men det trengte han åpenbart ikke å engste seg over. Miyamoto var forøvrig den som produserte selve spillet, mens Takashi Tezuka skapte figurene og handlingen.

Vi abslutter med litt musikk. Det svenske metallbandet Machinae Supremacy ga i natt ut en liten tributt til serien, i form av deres egen versjon av Gerudo Valley-låten fra Ocarina of Time:

Today we’re celebrating the 30th anniversary of the original release of The Legend of Zelda. Here’s our tribute \m/Gerudo Valley, from «Legend of Zelda – Ocarina of Time».

Posted by Machinae Supremacy on 21. februar 2016

En kommentar om “Nintendo-spillet The Legend of Zelda er 30 år”

  1. Det er noe spesielt med Zelda i 2D, sett ovenfra. Nest beste Zelda-spillet etter min mening. Veldig imponerende spill til å være fra 1986.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.