Svensker har kjøpt Cinemaware-rettighetene

Payday-skaperne vil gi nytt liv til serier som Defender of the Crown og Wings.

Svenske Starbreeze annonserte i går at de har kjøpt de intellektuelle rettighetene til hele Cinemawares spillkatalog, samt selve merkevaren Cinemaware. Spillseriene de nå har fått retten til inkluderer Defender of the Crown, Wings, It Came From The Desert og Rocket Ranger.

Defender of the Crown.
Defender of the Crown.

– Defender of the Crown er et av spillene som gjorde at jeg og mange andre her hos Starbreeze gikk inn i spillindustrien i utgangspunktet. For mange, satte Cinemaware standarden for underholdende og involverende spill i Atari- og Amiga-eraen. For oss som utvikler vil det være en glede å gi nytt liv til de storslagne merkevarene deres, sier Stardock-sjefen Bo Andersson Klint i en pressemelding.

Starbreeze jobber i disse dager med mer enn bare spill. De har også et ambisiøst VR-system på gang, og det ser ut som mange av nytolkningene av Cinemawares klassikere vil finne veien til dette systemet. I tillegg snakker de om å gjøre spillopplevelsene tilgjengelige i «location based entertainment IMAX centers».

Det svenske studioet betalte 526 000 euro for Cinemaware-pakken. Det er like i underkant av fem millioner norske kroner. Her er alt de har kjøpt:

 • Cinemaware-merkevaren
 • Defender of the Crown
 • Wings
 • The King of Chicago
 • Sinbad and the Throne of the Falcon
 • Lords of the Rising Sun
 • Rocket Ranger
 • It Came from the Desert
 • It Came from the Desert II: Antheads
 • SDI
 • TV Sports: Basketball
 • TV Sports: Baseball
 • TV Sports: Boxing
 • TV Sports: Football
 • TV Sports: Hockey
It Came From The Desert.
It Came From The Desert.

I pressemeldingen står det også at avtalen inkluderer alle nettsteder, elektroniske produkter og lisenser, og at dette skal være en ressurs for selskapet i mange år fremover. Forhåpentligvis betyr det også at hele Cinemaware-katalogen blir tilgjengelig på GOG.

Cinemawares spill hadde vanligvis det til felles at de blandet elementer fra ulike spillsjangere samtidig som de investerte i flotte mellomsekvenser og andre filmatiske elementer. Mange av spillene deres regnes som soleklare klassikere i dag.

Selskapet som frem til nå har sittet på rettighetene til Cinemaware-katalogen har blant annet brukt dem til å lage Wings! Remastered, en nyversjon av Wings. Den kom til og med til Amiga.

3 kommentarer om “Svensker har kjøpt Cinemaware-rettighetene”

 1. Her hadde jeg en «jasåjasåjaså?» klar, men så leser jeg om VR og IMAX? Sukk…

  Har ennå ikke prøvd GOG-versjonen av Defender of the Crown. Lurer på hvordan fektingen er der uten joystick. Synes å huske fektingen i spillet var ganske pirates-aktig?

  Svar
 2. Litt forvirret, kom det ikke ut et nytt Wingsspill fra nye Cinemaware for bare noen mnd siden…?

  Svar
  • Jo, det gjorde det. Hva som fikk dem til å selge vet jeg ikke, men man kan jo se for seg at det ikke har vært noen kjempesuksess (de slet jo også veldig med å få det finansiert). De har kanskje ikke hatt de nødvendige inntektene for å drive videre.

   Cinemaware var jo i sin tid kjent for å lage det som da ble ansett som påkostede storproduksjoner. Man kan ikke akkurat beskrive nyversjonen av Wings som det samme. Så nye Cinemaware har neppe hatt ressursene de egentlig trenger for å utnytte seg skikkelig av merkevarene deres. Det tror jeg Starbreeze har i langt større grad.

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.