Andrew Plotkins Hadean Lands er ute på Steam

Og eventyrspillet har fått det som kanskje må sies å være tidenes særeste DLC.

Hadean Lands er et tekstbasert eventyrspill i «interaktiv fiksjon»-sjangeren. Spillet har grafiske elementer som et kart, men du spiller ved å skrive inn tekstbaserte kommandoer som «open door», «get lamp» og «pick up the blue box and put it in the red box», og så får du tekstbaserte beskrivelser av hva handlingene dine forårsaker. Veteraner vil gjenkjenne stilen og mekanismene fra de klassiske Infocom-spillene.

Slik arter spillet seg.
Slik arter spillet seg.

Spillet foregår på en fremmed planet der romskipet ditt har styrtet, og du må forsøke å fikse det. Du får utforske en stor verden fritt, og mange av spillets nøtter kan løses i den rekkefølgen du ønsker. Samtidig vil du gradvis plukke opp nye hjelpemidler og egenskaper som du kan bruke til å løse enda flere gåter.

Utvikleren er Andrew Plotkin, som er en kjent figur i teksteventyrspill-miljøet. Han har laget en rekke spill som regnes som klassikere i sjangeren (slik som Spider and Web, So Far og Shade), og flesteparten av dem er altså gratis. Hadean Lands er imidlertid et kommersielt spill. Det opprinnelig for et par år siden, men nå er det lansert på Steam, der det koster 80 kroner.

PDF-ekspansjon

Dette er da DLC-kontrakten. Bare at den du kjøper er i PDF-format, og ikke har ordet «sample» skrevet i store bokstaver.
Dette er da DLC-kontrakten. Bare at den du kjøper er i PDF-format, og ikke har ordet «sample» skrevet i store bokstaver.

Spillet har allerede fått oppmerksomhet i spillpressen fordi det har en noe spesiell nedlastbar ekspansjon – en PDF-kontrakt du skriver ut, og så signerer, for å love at du skal fullføre spillet helt uten å søke etter hjelp på nettet. PDF-filen koster hele 240 kroner, så hvis du først skulle finne på å gjøre dette, bør du virkelig ikke jukse!

Kontrakten er nok mer et publisitetsstunt en noe annet (hvordan skal man ellers få Eurogamer til å skrive om et teksteventyrspill?), og det gjøres klinkende klart hva man faktisk kjøper på butikksiden. Så det er ingen vits i å bli sint eller oppføre seg som om det er noe lureri.

Forresten: Hvis du syntes dette «teksteventyr»-konseptet høres interessant ut, men ikke aner hvordan du spiller et slikt spill, har jeg skrevet en hendig liten guide. Jeg har også skrevet et tilbakeblikk på et av nittitallets kuleste spill i sjangeren, nemlig grøsserspillet Anchorhead.

2 kommentarer om “Andrew Plotkins Hadean Lands er ute på Steam”

  1. Snasen sarkastisk DLC. Dette spillet fikk jo 4,5/5 på AdventureGamers i sin tid, så rett på ønskelista med denne!

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.