Husker du bladet Hjemmedata?

Hva med dNh, Amiga Forum og Databladet? Mange av de klassiske, norske databladene kan lastes ned fra nettet.

Bildet over er hentet fra det første nummeret av det norske bladet Hjemmedata, som ble publisert i 1983. Med denne forsiden prøver bladet å appellere til hele familien, og det ser ut som det er de to eldste – skuespillerne Henki Kolstad og Wenche Foss – som er de ivrigste databrukerne. Om det var tilfelle i virkeligheten også skal jeg ikke spekulere i, men budskapet er i alle fall tydelig: Datamaskiner er for alle.

Right.
Right.

Innholdet i det første nummeret av bladet er variert – alt fra rimelig seriøse tester og listinger av programmer som brukerne selv kunne skrive inn (åpenbart ment for entusiastene), via kjøpsguider og innføringer i temaer som datakriminalitet, til en litt småflau artikkel om to nybegynneres første møte med datamaskinen (ekte sitat fra artikkelen: «Er du tjukk i hue, kjøp en VIC tjue!»). Selv Tande-P har bidratt.

Grunnen til at vi kan ta tidsmaskinen tilbake til 1983, og lese det første nummeret av databladet Hjemmedata, er at det har blitt scannet og lagt ut på nettet av Stein Eikesdal. Han har også lagt ut scannede samlinger fra en rekke andre klassiske, norske datablader, slik som dNh, Amiga Forum, Databladet, Mikro-data, Giga, Tekno og Exec. Flere av samlingene er komplette, men det er naturlig nok også mange hull i enkelte samlinger. Forhåpentligvis tettes de etter hvert.

Dette er uvurderlig materiale for de av oss som er interessert i spill- og datahistorie, og selv om du kanskje ikke har den glødende interessen, så kan det fortsatt være moro å se hvordan ting foregikk på åtti- og nittitallet, og hvordan for eksempel spill vi i dag regner som klassikere ble mottatt da de kom ut. I tillegg er det jo en nostalgisk affære for mange, i alle fall om du skulle ha vært så dum (kremt) at du har kastet de gamle bladene dine. Eller latt noen andre gjøre det…

Her er i alle fall nettstedet til Stein Eikesdal (som også inneholder mye annet rart), og her er seksjonen med gamle blader.

Forresten: Ja, det er litt flaut at datamaskinen ikke er plugget i. Ikke skyld på Wenche, skyld på Photographica.

Les også: Så mye har spillstoff endret seg på (nesten) 40 år

4 kommentarer om “Husker du bladet Hjemmedata?”

 1. Han virker jo nesten «galere» (dette er et kompliment i denne sammenhengen!) enn deg! Husker noen av disse bladene, og jeg husker også hvor utrolig dårlige de var…. Dumt jeg finner så få scannede eksemplarer av PC Format, som var bladet jeg leste.

  Det ligger noen i linken under, og jeg husker spesielt nummer 38 som ligger der. Den inneholdt en CD-Rom med en demo av det sinnsykt heftige (den gangen) Magic Carpet, som jeg forelsket meg helt i.

  http://www.oldgamemags.com/pc-format/

  Svar
 2. «Mye annet rart» på nettstedet hans, det skal være sikkert…

  Dette er forøvrig fyren bak SOASC= som er et pågående prosjekt med automatisert opptak av «alt» av C64-musikk i diverse formater og SID-variasjoner. Alt tatt opp fra original hardware. http://www.6581-8580.com/

  Synd at han er «100% against the Torrent technology», men alt kan lastes ned enkeltvis fra nettsiden eller via FTP.

  Frem til 2010 gjorde han det samme med Amiga-musikk: http://www.paula8364.com/

  Svar
  • For en godlink til Amiga-musikk da. Kan jo f.eks. høre på Utopia-musikk (som nå) uten å surre meg til youtube.

   Svar
   • Jeg har lastet ned en haug med mp3-er og bruker en shuffle-app til å sjonglere de som ringelyd på telefonen. Kult når noen ringer så spilles det en tilfeldig chiptune/C64-sang. Bruker lydeffekter fra C64-spill til SMS etc.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.