Nå kan du spille Amiga-spill på Archive.org

En bråte Amiga-spill kan spilles rett i nettleseren, og vi har lagt inn to norske indie-klassiker i artikkelen.

Internet Archive har i lang tid hatt en stor samling spill og programvare tilgjengelig via nettbasert emulator, og nå har har denne blitt utvidet til å også støtte Amiga-plattformen. Nå har nettstedet en samling bestående av over 10 000 spill, demoer og programmer for plattformen. Over 2000 av disse programmene er spill.

Emulatoren som brukes er UAE-baserte Scripted Amiga Emulator. Den bruker det Amiga-aktige AROS-operativsystemet i stedet for det faktiske AmigaOS, og det kan nok tenkes dette påvirker kompatibiliteten til en del spill. Systemet virker også ganske ustabilt akkurat nå (enten det, eller så er mange av spillene feilkonfigurert).

Dokumentasjon er det heller ikke så voldsomt mye av, men jeg har i alle fall funnet ut at venstre skift-knapp fungerer som skyteknapp i joystick-spill. Du styrer selve stikka med piltastene. Hva man eventuelt gjør i spill for to, vet jeg ikke.

Ta en titt på disse norske klassikerne

To av spillene som er tilgjengelige er Edgar M. Vigdals Deluxe Pac-Man og Deluxe Galaga. Dette er åpenbart kloner av Namco-klassikerne Pac-Man og Galaga, men de er svært godt utført, og har egne elementer som gjør dem interessante å spille. Norge var aldri spesielt godt representert med spill på Amiga (det var noe annet med demoscenen), men dette er to norske spill som veldig mange internasjonale Amiga-eiere husker med stor glede. Dessverre døde Edgar Vigdal i fjor.

Her er Deluxe Pac-Man (versjon 1.1a – du kan også teste 1.7).

Deluxe Galaga versjon 1.9 (jeg hadde problemer med flere av de andre versjonene, men det er flere):

Toppbildet er forøvrig fra en tidlig Amiga-klassiker, nemlig Sensible Softwares Wizball (1988). Det fungerer godt i nettleseren, men vær oppmerksom på at det kan være litt frustrerende før du får tak på kontrollene.

2 kommentarer om “Nå kan du spille Amiga-spill på Archive.org”

 1. Ikke noe Oil Imperium :(

  Og remaken Oil Magnate er bare tilgjengelig på Xbox 360 Indie Games – ikke i Norge…

  Svar
  • Oil Imperium, ja. Det var spillet sitt!

   Nesten så jeg får lyst til å reinstallere UAE selv, men Oil Imperium kan kanskje bli litt frekt uten joystick. På den andre siden kunne jeg kjørt i gang gode gamle Kingdoms of England samtidig…

   Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.