Et av tidenes sprøeste spill har blitt relansert

Deus Ex Machina slo de moderne «kunstspillene» med flere tiår. Nå er det tilgjengelig igjen.

I 1984 kom det som på mange måter kan regnes som bestefaren til dagens «gåsimulatorer» ut. Deus Ex Machina ble beskrevet som verdens første interaktive film, og byr på en merkelig, lineær opplevelse som starter med at den siste musa på jorden dør. Når dette skjer, mister den kontrollen over lukkemu… hei, ikke se så rart på meg, det er sant!

Du spiller en «defekt» som oppstår etter hendelsen med rotta.
Du spiller en «defekt» som oppstår etter hendelsen med musa.

Kjente navn på utviklerlisten

Uansett. Spillet tar deg med gjennom en serie ulike skjermer inspirert av Shakespeares «seven ages of man», akkompagnert av et eksperimenlt prog-rock-lydspor og en fortellerstemme som «forklarer» hva som skjer. Listen over involverte inkluderer navn som Jon Pertwee (som spilte Doctor Who i gamle dager), Ian Dury, Donna Bailey, E.P. Thompson og Frankie Howerd, i tillegg til spillskaper Mel Croucher.

Om du lurer på hvordan et spill i 1984 kunne ha prog-rock-lydspor og fortellerstemme, er forklaringen ganske enkel: Når du kjøpte det, fikk du to kassetter. En for datamaskinen, og en for kassettspilleren.

Nå er spillet ute på Steam, med oppusset lydspor og muligheten til å spille med ny grafikk (ikke gjør det!). I tillegg har det fått et kommentarspor. Som en brukeranmeldelse påpeker er flere av de som var involvert originalutgivelsen døde nå, men Mel Croucher lever fortsatt, og har litt å si om spillet han skapte for over 30 år siden.

Interessant nok er det skaperen av Commodore 64-utgaven, Colin Jones, som har stått for Steam-utgivelsen. Han sto også bak Spectrum-spillet Slightly Magic, som også dukket opp på Steam i går.

Det finnes forøvrig en rimelig ny oppfølger til Deus Ex Machina, med Christopher Lee som forteller. Den har fått en temmelig blandet mottakelse – men bare det at Christopher Lee bidrar gjør den jo litt interessant. Det var nemlig en av de aller siste jobbene han fullførte før han døde.

2 kommentarer om “Et av tidenes sprøeste spill har blitt relansert”

  1. Artig opplegg. Lurer på hvorfor GOG ikke har vært på banen med disse rare utgivelsene du har skrevet om i det siste. Er det fordi de ikke er interessert, eller er det denne Colin Jones som ikke er interessert……

    Svar
    • Føler GOG har vært veldig sløve med retroutgivelser i år, så skulle ikke forundre meg om det er der «problemet» ligger.

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.