Ny Atari-dokumentar har intervju med Ray Kassar

Den tidligere Atari-sjefen har endelig bestemt seg for å formidle sin versjon av historien.

Da Warner Communications kjøpte Atari på slutten av syttitallet, hentet de inn Ray Kassar – tidligere visepresident i tekstilfirmaet Burlington Industries – for å lede Ataris divisjon for hjemmemarkedet.

Suksess og katastrofe

Under hans ledelse eksploderte Atari-salget, men takket være det mange oppfattet som en autoritær stil og manglende respekt for spillskaperne, var det også en vanskelig tid for Atari der flesteparten av pionerene forlot eller ble tvunget ut av selskapet.

Han er blant annet kjent for å ha fortalt noen av selskapets beste spillskapere at deres jobb ikke var viktigere enn jobben til de som pakket spillkassettene i fabrikken. Selskapet tjente millioner på spillene de skapte, men mangelen på respekt for jobben de gjorde skapte misnøye, og fikk dem til å forlate selskapet og starte en konkurrerende spillutgiver (Activision).

Som toppleder i Atari har Kassar også fått litt av skylden for det amerikanske konsollkrasjet i 1983, som nesten ødela hele konsollindustrien i USA. Han ble tvunget til å forlate selskapet samme år, etter å ha solgt 5000 Atari-aksjer like før Atari la frem en blodrød kvartalsrapport som fikk aksjeverdien til å stupe med 40%. Han ble senere frikjent for anklager om innsidehandel.

Nå tar han bladet fra munnen

Problemet med historie er at med mindre man hører den fra begge sider, er det vanskelig å danne seg et nøytralt bilde av hva som faktisk har skjedd. Kassar har ikke tidligere latt seg intervjue om Atari-årene, og derfor har historiene der han på mange måter har fått rollen som den store, stygge ulven i Atari-fortellingen fått dominere.

Om det er fortjent eller ikke kan jeg ikke si noe om – men i forbindelse med dokumentarfilmen Easy to Learn, Hard to Master – The Fate of Atari har han endelig valgt å gi sin versjon av historien, og i dette lille klippet forklarer han hvorfor:

Dokumentarfilmen skal etter planen slippes for Kickstarter-backere mot slutten av juleferien eller i begynnelsen av januar, men når vi andre får tilgang på dokumentaren vites ikke.

Her kan du se et klipp der Atari-grunnlegger Nolan Bushnell og Pong-designer Al Alcorn forteller om hvordan selskapets første arkadespill ble skapt:

Skapernes forrige dokumentarfilm, som ble sluppet i februar for de som støttet den på Kickstarter, får forøvrig en skikkelig lansering den 20. desember. Den filmen heter The Commodore Wars, og handler om hvordan hjemmedatamaskinene inntok markedet og Commodores rolle i det hele. Filmen kan kjøpes digitalt, enten via nedlasting eller på Steam.

Her er et lite klipp fra den, der nå den avdøde Commodore-grunnleggeren Jack Tramiel (som endte opp med å ta over deler av Atari etter konsollkrasjet i 1983) forteller om sin start som forretningsmann:

En kommentar om “Ny Atari-dokumentar har intervju med Ray Kassar”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.