Sjekk dette videointervjuet med en av rollespillenes ukjente fedre

Før Dungeons & Dragons eksperimenterte amerikanske David Wesely med en ny type krigsspill.

Rollespillsjangerens historie er mer komplisert enn mange tror, og nå har spillhistoriker Matt Barton fått huket tak i David Wesely, som var med å legge grunnlaget for den etter hvert så populære sjangeren.

Tilbake til Napoleonskrigene

Dette gjorde han på slutten av sekstitallet gjennom spillet Braunstein, som i utgangspunktet var tenkt som et tradisjonelt krigsspill satt til Napoleonskrigenes Tyskland. Men i Braunstein fikk ulike spillere kontroll over ulike personer, hver med sine egne mål i spillet, og de trengte ikke å ha noe med selve krigføringen å gjøre.

Braunstein ble aldri noen kommersiell utgivelse, og Wesely ble sendt til Vietnam før han fikk finpusset konseptet. Men kameraten hans, Dave Arneson, fortsatte å kjøre Braunstein-spill med kameratene sine. Han elsket ideen, og tenkte at det kunne vært kult med en Braunstein-variant satt til en by i ville vesten.

Med sitt Brownstone introduserte han erfaringspoeng, der figurene kunne forbedres over flere økter, og dermed hadde han i praksis laget et rollespill slik vi tenker på det i dag. Senere kom han opp med Dungeons & Dragons-forgjengeren Blackmoor, og skapte selve Dungeons & Dragons sammen med Gary Gygax.

Matt Bartons intervju med David Wesely er fullt av artige biter med informasjon om rollespillsjangerens ukjente fortid, og jeg syntes det var veldig interessant. Jeg har oppdatert videolenken etter at den første versjonen hadde litt lydtrøbbel. Her er videoen:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.