Spilldagbok: Hearts of Iron IV – Kaiserreich-modden: Svenske stormaktsdrømmer del 5

Sverige vokser og vokser, blant annet på Norges bekostning.

Før jul skrev jeg om den fabelaktige Kaiserreich-modden til Hearts of Iron IV, Paradox Development Studios storstrategispill om Andre Verdenskrig. Modden er nå kommet i sin tredje alpha-utgave; versjon 0.3.4, som ironisk nok heter «Eternal Peace». I denne spilldagbokserien spiller jeg som Sverige, ledet i starten av de konservative. Hvert kapittel vil følge kampanjen i ett år, så vil vi se hvor langt vi kommer før jeg enten taper eller andre grunner stopper det hele. Siden modden er i en tidlig utviklingsfase, kan det godt hende noe gjør videre spilling på lagringsfilen umulig. Første kapittel i dagboken finner du her, og du kan se resten av artiklene her. Vi er nå kommet til 1940, og vi er i krig!

Finland sliter!

Vi forlot 1939 idet verden gikk av hengslene. De franke syndikalistene har gått til krig mot Europas hegemon Tyskland, og de vinner sakte fram. Ententen kontrollerer Spania, men har ennå ikke valgt å utnytte sjansen. Midtøsten gikk opp i flammer to dager før nyttår, og i nord har våre djerve svenske krigere tatt kontrollen over store deler av Finland. Tredje januar slutter Persia seg til krigen mot Osmanerne, og den syke mannen ved Europas grense går en usikker fremtid i møte.

I februar har vi kontroll over det nordlige Finland og rykker sakte sørover. Kongen river seg dog i håret, for vi er tom for ferske rekrutter og fordi hæren er så mektig tillater ikke spillet at vi øker verneplikten!

Det går bra, ja.
Det går bra, ja.

I juni er Finland på sine knær, og seieren er i sikte! I løpet av krigen har vi brukt nasjonale fokus til å øke slagkraften til hæren betydelig og vi renner nå over finnene uten problemer. Det er kun et spørsmål om tid.

Har du hørt om finnen og svensken som gikk til krig? Finnen tapte.
Har du hørt om finnen og svensken som gikk til krig? Finnen tapte.

Sørover i Europa sliter tyskerne, mens portugiserne har frigitt Spania, men under deres overhøyhet. Spanjolene kan ikke gjøre noe uten at portugiserne sier det er ok.

Europa i flammer.
Europa i flammer.

I Midtøsten gjør Osmanerne det egentlig ganske bra, Egypt klarer ikke å ta noe land, Arabia er under tyrkisk kontroll og Persia er på defensiven.

Den syke mann gjør det ganske bra.
Den syke mann gjør det ganske bra.

Den 30. juli kapitulerer endelig finnene, og Svea Rike tar over hele landet i ett jafs i det som blir kjent som Turku-traktaten. På kontinentet gjør franskmennene nå så store framskritt at kongen er bekymret. Vil de stoppe når Tyskland er slått?

Fred i nord! For øyeblikket...
Fred i nord! For øyeblikket…

Vi sender straks troppene mot Norge. Man kan jo aldri være for forsiktig… Vi utnevner også en ny person til generalstaben. Carl August Ehrensvärd vil gjøre tanksene våre sterkere.

Rene militære geniet, denne karen.
Rene militære geniet, denne karen.

Den andre september skjer et politisk jordskjelv. Egentlig har vi ikke valg lenger i Svea Rike, men en bug i modden gir oss det likevel, noe som fører til at vi igjen er et demokrati.

Grrrrr......
Grrrrr……

Vi er igjen kongedømmet Sverige.

Jaja... Moro så lenge det varte, var det ikke, kong Gustaf V?
Jaja… Moro så lenge det varte, var det ikke, kong Gustaf V?

Andre november starter invasjonen av Norge. Syvende november erklærer også Japan krig mot Tyskland.

Fremgang i nord, katastrofe i sør, for konservatismen og demokrati.
Fremgang i nord, katastrofe i sør, for konservatismen og demokrati.

I Amerika har borgerkrigen mellom syndikalistene og halv-fascistene stagnert. Amerikas Stillehavsstater kunne enkelt ha endt det hele, særlig siden de er alliert med Ententen. Men det virker som de har større interesse av å la de krigførende partene fortsette stillingskrigen.

Stagnasjon.
Stagnasjon.

Niende desember kapitulerer Norge, og i Bergens-traktaten annekterer Sverige hele landet. En flott avslutning av året for svensk ære!

Svensk ære er stor!
Svensk ære er stor!

Helt mot slutten av desember må vi avgjøre hva vi skal gjøre med Norge. Det foreslås å opprette en union kalt Skandinavia og ledet av oss, men i modden er ennå ikke denne unionen ferdig utviklet. Så da ville vi manglet en god del av de bonusene vi får som Sverige. Vi velger derfor å okkupere Norge.

Norge skal forbli under svensk styre!
Norge skal forbli under svensk styre!

Og med det er 1940 over. Fortsett til seriens sjette og siste del.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.