Lyst til å lage egne eventyrspill på Commodore 64?

Nå har en forbedret versjon av verktøyet The Quill blitt lagt ut på nettet, med originalskaperens velsignelse.

For mange av oss som elsker spill, holder det ikke å bare spille dem. Vi vil lage dem, også. Men programmering er komplisert, og dessuten er mange langt mer interessert i spilldesign enn det å finne ut hvordan man skal få ting til å funke, rent praktisk. Heldigvis finnes det en bråte verktøy som skal hjelpe folk å lage sine egne spill, uten å behøve å programmere.

Det kommersielle eventyrspillet Bugsy ble laget ved hjelp av The Quill og Illustrator.
Det kommersielle eventyrspillet Bugsy ble laget ved hjelp av The Quill og Illustrator.

Et av de første slike som virkelig opplevde suksess på markedet var The Quill, fra britiske Gilsoft. Dette systemet tillot brukerne å enkelt lage sine egne teksteventyrspill – en populær sjanger på åttitallet – uten å bry seg om kompliserte ting som hvordan datamaskinen skulle tolke spillernes kommandoer, hvordan data skulle lagres og hentes, og så videre.

I stedet kunne man bruke et enkelt grensesnitt for å legge inn rom, objekter, gåter og så videre, og hvem som helst kunne smekke sammen et fungerende lite spill. Det gjorde de også, og det finnes tusenvis av The Quill-produserte spill for Commodore 64, ZX Spectrum og andre plattformer.

«Ny» versjon ute nå

Bugsy. Bildene er hentet fra Mobygames.
Bugsy. Bildene er hentet fra Mobygames.

I forbindelse med et intervju med eieren av Gilsoft (som nå er nedlagt), kom det frem at versjonen av The Quill som var tilgjengelig på nettet for Commodore 64 var utdatert, og at det fantes en langt mer avansert versjon i arkivene til Gilsoft. Nå har denne blitt lagt ut helt gratis, men med en liten oppfordring om å donere noen kroner til Gilsoft-eier Tim Gilberts.

Versjonen som er lagt ut inkluderer også Illustrator, et program som lar deg lage bilder for teksteventyrene dine. De «nye» versjonene av The Quill og Illustrator ble brukt til å lage det kommersielle Commodore 64-spillet Bugsy, så som du ser er det mulig å gjøre ganske avanserte ting med systemet som nå er ute.

Enn så lenge er det kun Commodore 64-versjonen av The Quill som har blitt «oppgradert», men du kan laste ned de seneste versjonene for andre plattformer også, og det ser ut som en versjon til Sinclair QL også er på vei til å bli hentet opp fra arkivet.

Du bør forresten ta en titt på intervjuet, som er veldig omfattende og inneholder tonnevis av bilder og annet materiale.

Apropos teksteventyr – har du lest vårt tilbakeblikk på nittitallsgrøsseren Anchorhead?

Toppbildet er lånt fra 8-bit Info, Bugsy-bildene er fra Mobygames.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.