Nå kan du spille klassiske Mac-spill på nettet

Dark Castle og flere andre gamle Mac-spill er gjort spillbare i nettleseren på Internet Archive.

Det digitale museet Internet Archive fortsetter å ekspandere sin samling med programvare og spill som kan kjøres i nettleseren. Tidligere har de blant annet lagt ut samlinger for MS-DOS, Windows 3 og Amiga, og nå er det den originale Apple Macintosh som står for tur.

Samlingen inkluderer per nå 45 forskjellige spill og programmer, inkludert Dark Castle, CrystalQuest, Fokker Triplane Simulator og Sierras Mac-versjon av Frogger. Dessuten inneholder den rene versjoner av MacOS som du kan leke deg med, om du har lyst til å se hvordan MacOS artet seg i gamle dager.

Plattformspillet Dark Castle.
Plattformspillet Dark Castle.

En revolusjonerende plattform

Apple Macintosh ble introdusert i 1984, og ble en umiddelbar suksess på grunn av sitt grafiske operativsystem. Datidens PC-er og andre datamaskiner brukte tekstbaserte grensesnitt, mens Macintosh brukte et grafisk grensesnitt der du kunne bruke musen for å klikke på filer, åpne mapper, og så videre – altså samme konseptet som i nåtidens PC-systemer.

Det grafiske grensesnittet kunne også brukes av programmer, og tidlige eksempler på slike var tekstbehandlingsprogrammet MacWrite og tegneprogrammet MacPaint. Begge disse kan testes i samlingen på Internet Archive.

Selve maskinen hadde mange begrensninger man lett glemmer i dag – den hadde i utgangspunktet ikke harddisk, den hadde bare 128 kilobytes med minne (kun dobbelt så mye som i en Commodore 64), og all grafikken var i sort/hvitt. I tillegg var maskinen svært dyr, og utvidelsesmulighetene var så godt som ikke-eksisterende.

Det tok ikke lang tid før nyere versjoner av maskinen fikk både harddisk og mer minne, og i 1987 kom Macintosh II med fargegrafikk.

Jeg har lagt inn et par spill her. Først det tidligere nevnte Dark Castle, som du kan lese et tilbakeblikk på hos Gamer.no:

Så førstepersonsspillet Pyramid of Peril:

Og til slutt: Gode, gamle kabal:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.