Lovende ZX Spectrum-prosjekt søker folkefinansiering

Hva med en ny datamaskin som er bakoverkompatibel med ZX Spectrum?

Den britiske hjemmedatamaskinen ZX Spectrum kan være på vei til å få en oppfølger, i form av ZX Spectrum Next. Dette er en ny maskin som skal være fullstendig bakoverkompatibel med britenes favorittmaskin, men som samtidig har en hel haug nyheter utviklere kan velge å utnytte seg av.

Kraftig utvidet

Z80-prosessoren i maskinens hjerte kan for eksempel kjøre både i en hastighet på 3,5 Mhz (som originalen) eller dobbelt så raskt. Maskinen støtter også opp til 256 farger, og har massive 512 kilobytes med RAM (det er like mye som en original Amiga 500). Originale ZX Spectrum hadde vanligvis 48 kilobytes med RAM, men én versjon hadde hele 128 kilobytes.

Faktisk er det rimelig mye interessant her, så jeg slenger bare inn spesifikasjonene slik de er skrevet på Kickstarter:

 • Processor: Z80 3.5Mhz and 7Mhz modes
 • Memory: 512Kb RAM (expandable to 1.5Mb internally and 2.5Mb externally)
 • Video: Hardware sprites, 256 colours mode, Timex 8×1 mode etc.
 • Video Output: RGB, VGA, HDMI
 • Storage: SD Card slot, with DivMMC-compatible protocol
 • Audio: 3x AY-3-8912 audio chips with stereo output + FM sound
 • Joystick: DB9 compatible with Cursor, Kempston and Interface 2 protocols (selectable)
 • PS/2 port: Mouse with Kempston mode emulation and an external keyboard
 • Special: Multiface functionality for memory access, savegames, cheats etc.
 • Tape support: Mic and Ear ports for tape loading and saving
 • Expansion: Original external bus expansion port and accelerator expansion port
 • Accelerator board (optional): GPU / 1Ghz CPU / 512Mb RAM
 • Network (optional): Wi Fi module
 • Extras: Real Time Clock (optional), internal speaker (optional)

I motsetning til mange andre slike prosjekter, skal en fungerende versjon av systemet allerede eksistere – og ifølge Kickstarter-presentasjonen har utviklere jobbet med programvare for det i cirka tolv måneder.

Slik skal maskinen se ut i sitt nye skall.
Slik skal maskinen se ut i sitt nye skall.

ZX Spectrum Next søker, som du altså skjønner, penger på Kickstarter. Der har den nå passert sitt første finansieringsmål, på 250 000 britiske pund. Skulle du finne på å backe prosjektet, koster det 99 pund om du kun ønsker hovedkortet, og 175 pund å om du vil ha hele maskinen. Om du er riktig gal, så kan du kjøpe hovedkortet og putte det i skallet til en original ZX Spectrum.

Det er umulig å nevne et ZX Spectrum-relatert produkt på Kickstarter uten å trekke frem Vega+, og alle problemene det prosjektet har hatt. Personlig syntes jeg det å støtte maskinvare eller andre dyre prosjekter på Kickstarter er litt i overkant risikabelt, og det sier jeg som en stor fan av folkefinansiering. Men hva du bruker pengene dine til, er din sak.

Men én ting som taler til dette prosjektets fordel, er at systemet allerede eksisterer, og faktisk er det slik at om du kun ønsker kretskortet, så skal du etter planen få det tilsendt allerede i august. Selve maskinen, som kommer i januar, befinner seg i et tastatur designet av den originale Spectrum-designeren Rick Dickinson.

Hovedgrunnen til at jeg skriver om dette prosjektet er uansett at det virker spennende, og selv om jeg ikke tør å backe det selv, så blir det interessant å se hvordan ting går. Spesielt fordi det faktisk har nådd finansieringsmålet sitt. Her er noen videoer som viser systemet i aksjon (og hvorfor det kommer greit med med litt ekstra futt selv med eldre spill):

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.