Sjekk denne herlige Elite-videoen

Slik ble det grensesprengende romspillet presentert på åttitallet.

En av de vanligste misforståelsene om spill på åttitallet er at de var så voldsomt simple. Tenker folk på åttitallsspill, har de en tendens til å umiddelbart se for seg enkle plattformere eller skytespill, helst med 2D-grafikk og spretten musikk.

Bak de enkle strekene skjulte det seg en verden av muligheter.
Bak de enkle strekene skjulte det seg en verden av muligheter.

Men denne typen spill representerte altså bare en liten del av det enormt varierte spillmediet, og selv om så godt som alle spill hadde enkel grafikk, kunne mekanismene være alt annet enn enkle.

Ta Elite, for eksempel. David Braben og Ian Bells mesterverk dukket opp i 1984, altså før Nintendo hadde lansert NES i Europa, og leverte et enormt 3D-univers fullt av muligheter for spillerne. Man kunne drive handel, man kunne være pirat eller kriger, og man kunne til og med prøve seg på rombasert gruvedrift. Alt dette ga penger i kassa, som man kunne bruke til å oppgradere romskipet sitt og dermed bli stadig mektigere.

Men i stedet for at jeg forklarer hva Elite går ut på, ta heller en titt på denne herlige videopresentasjonen av spillet fra den originale 1984-lanseringen:

Dette er den originale promoteringsvideoen for spillet, og den har blitt digitalisert og lagt ut på Youtube av The Centre for Computing History.

Bildene i artikkelen er hentet fra Mobygames.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.