Ta en titt på disse kule sammenligningsvideoene

I dag hyler folk om de minste forskjellene mellom ulike versjoner av samme spill. Her er hvordan det var på åttitallet.

Hvis man kjøpte spill på åttitallet (og til en viss grad også på nittitallet), var skjermbildene bak på boksen aldri helt til å stole på. Spillet kunne se vanvittig lekkert ut på bildene, men da man kom hjem oppdaget man at det overhodet ikke lignet.

Grunnen til dette var ikke at utgiverne jukset (selv om det riktignok skjedde, det også), men at skjermbildene bak på boksen stammet fra en annen versjon av spillet enn den for din datamaskin. På åttitallet var de ulike systemene på markedet så forskjellige fra hverandre, at samme spill kunne være fullstendig ulikt på to forskjellige systemer.

Jeg kom akkurat over en Youtube-kanal som demonstrerer dette perfekt. Her har du en personlig favoritt, Stunt Car Racer, på Amiga, Atari ST, Commodore 64, ZX Spectrum og Amstrad:

Sjekk den bildeoppdateringsfrekvensen de gamle 8-bits-systemene i bunnen kan by på! Og ja, vi spilte faktisk Stunt Car Racer på Commodore 64, og vi likte det. Det er derfor jeg alltid tar frem en nyfisket ørret og slår den i trynet på folk som hevder bilspill er avhengig av 60 bilder i sekundet.

Her er arkadeklassikeren Pang! på Amstrad CPC, Amiga, ZX Spectrum, Atari ST og Commodore 64:

Amstrad gjør det helt klart bedre denne gangen enn med Stunt Car Racer. Amiga og Atari ST virker sånn omtrent like, men sjekk forskjellene på Commodore 64 og ZX Spectrum! Hva er viktigst, oppløsning eller farger?

Disse videoene ble laget i forbindelse med et bokprosjekt som heter The Way We Played. Jeg ergrer meg grønn over at jeg ikke fikk med meg prosjektet da det var på Kickstarter i fjor, og dessverre feilet kampanjen. Jeg er usikker på om det blir noe av boken, men hvis den blir tilgjengelig havner den definitivt på ønskelisten min.

Her er Bubble Bobble. Ganske likt over hele fjøla denne gangen, men min favoritt er Commodore 64-versjonen (og ZX Spectrum-utgaven ser som vanlig litt trist ut):

Men det er bilspillene som virkelig viser forskjellene. Med hjemmeversjonen av Chase H.Q. taper Commodore 64 så det suser (og ja, her er faktisk bildeoppdateringsfrekvensen alt for lav):

Du finner flere videoer på Youtube-kanalen. Her kan du lese et intervju med forfatteren av boken, en kar ved navn Kevin Watson-Hoy.

Lyst på flere sammenligninger? Her er den originale versjonen av Quest for Glory og nyversjonen av samme spill.

En kommentar om “Ta en titt på disse kule sammenligningsvideoene”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.