Her er forgjengeren til Commodore 64

Kjenner du til Commodore VIC-20? Her er en kul introduksjon til plattformen.

Youtuberen The 8-Bit Guy lagde for en liten stund siden en informativ video om Commodores første datamaskin, Commodore PET. Nå har han fulgt opp med en video om oppfølgeren, Commodore VIC-20. Videoen varer i nesten 30 minutter, og går i detalj om systemets styrker og svakheter, samtidig som den presenterer noen av de beste spillene for plattformen.

Populært system

VIC-20 ble originalt lansert i 1980, og som The 8-Bit Guy poengterer i videoen sin, var det den første hjemmedatamaskinen som solgte over én million eksemplarer. Dette på tross av at Apple II-serien hadde tre års forsprang. Derfor skulle en strengt tatt tro VIC-20 burde vært mer kjent i dag, enn den faktisk er.

I utgangspunktet hadde VIC-20 svært begrensede grafikkegenskaper, og ble kun solgt med 5 kilobytes med minne. Dette var imidlertid ingen hindring for spillutviklerne, som lagde flere svært solide spill for plattformen. De beste ble solgt på elektroniske kassetter, og kunne på den måten sno seg unna minnebegrensningen ved at spillkoden ble lagret på ROM-brikker på kassetten.

I videoen viser dessuten The 8-Bit Guy hvordan utviklerne klarte å lage avansert grafikk på plattformen, og det er faktisk veldig interessant å se hvordan det ble gjort:

Personlig må jeg innrømme at jeg aldri har hatt den helt store interessen for VIC-20. Litt av grunnen er nok den lave oppløsningen, som i mine øyne alltid har gitt maskinen et litt «barnslig» preg. Men etter å ha sett denne videoen, skjønner jeg at VIC-20 er en plattform jeg strengt tatt burde ta en nærmere kikk på.

Fotografiet brukt i toppbildet er tatt av Evan Amos.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.