Billy Mitchell fra The King of Kong har fått alle rekordene sine strøket

Bevisene ble for sterke – «skurken» fra King of Kong har blitt fjernet fra alle Twin Galaxies’ topplister.

Amerikanske Billy Mitchell er en av arkadespillscenens aller største profiler. Han har hatt en rekke verdensrekorder i ulike spill, men for oss som ikke følger så voldsomt nøye med på scenen, er han mest kjent fra suksessfilmen The King of Kong.

The King of Kong fulgte en mann ved navn Steve Wiebe, som forsøkte å slå Mitchells gamle verdensrekord i Nintendo-klassikeren Donkey Kong.

Billy Mitchell i 2007. Bilde: magnusdigity, CC BY-SA 2.0.
Billy Mitchell i 2007. Bilde: magnusdigity, CC BY-SA 2.0.

Etter mye hardt arbeid klarte Wiebe nettopp dette, men kort etter sendte Mitchell inn en VHS-kassett med et mistenkelig dårlig opptak, som viste ham oppnå en enda høyere score i spillet. Denne ble godtatt som bevis av organisasjonen Twin Galaxies. De er den viktigste, internasjonale myndigheten på spillrekorder, og samarbeider med Guinness World Records.

Allerede i filmen ble Mitchells opptak presentert som mistenkelig, men ingen har klart å bevise at han faktisk jukset. Dermed har rekorden hans fått stå (selv om både han og Wiebes poengsummer har blitt grundig slått i ettertid). Tidligere i år kom imidlertid gjennombruddet, da en moderator på Donkey Kong Forum, Jeremy Young, presenterte troverdige bevis for juks.

Twin Galaxies har konkludert

Nå har endelig Twin Galaxies gjort ferdig sin etterforskning, og kommet frem til samme konklusjon: Billy Mitchell jukset da han lagde den berømte videoen. I en offisiell uttalelse sier organisasjonen at deres administrasjon enstemmig har valgt å fjerne alle Billy Mitchells rekorder fra Twin Galaxies, samt å utestenge ham fra å delta i kappløpet om verdensrekorder i fremtiden.

De sier også at de har orientert Guinness World Records om avgjørelsen. De understreker også at Mitchell selv har fått uttale seg «under hvert eneste steg i prosessen».

Et resultat av dette er at det nå er Steve Wiebe, og ikke Billy Mitchell, som for ettertiden blir stående som den første spilleren som noensinne passerte én million poeng i Donkey Kong.

Det er viktig å understreke at ikke alle påstandene mot Mitchell har blitt bevist, men det viktigste Twin Galaxies har fastslått er at han ved flere anledninger ikke har spilt spillet på original maskinvare, som kreves for at rekorden skal være gyldig.

Donkey Kong. Bilde: Mobygames.
Donkey Kong. Bilde: Mobygames.

Et sentralt trekk ved videoene hans, er at vi ikke får se han fysisk spille spillet – vi får kun opptak av selve skjermen. Den høyeste poengsummen oppnådde han visstnok med et vitne til stede, men dette vitnet er Todd Rogers, som også har blitt tatt for juks og fratatt alle rekorder.

Brukte emulator

Påstanden til Jeremy Young var at Mitchell hadde brukt emulatoren MAME, noe han mente å kunne bevise ved å analysere hvordan spillbrettet ble tegnet opp på skjermen i sakte film. På det tidspunktet tegnet nemlig MAME opp brettet på en litt annen måte enn originale Donkey Kong gjør det, og spillet i videoen matchet ifølge Young MAMEs måte å tegne brettet på.

Han fikk senere støtte av en annen Donkey Kong-mester, Wes Copeland, som analyserte poengsummene Mitchell hadde fått, og kom frem til at han hadde unaturlig mye flaks. Copelands konklusjon var at Mitchell hadde brukt muligheten til å «lagre» spillet, for å perfeksjonere ytelsen sin på hvert brett, og siden klippet opptakene sammen for at det skulle se ut som sammenhengende spilling.

Twin Galaxies har ikke funnet sterke nok beviser til å kunne si at det spesifikt er MAME som ble brukt, men deres analyser konkluderer altså også med at Mitchell har brukt emulator, og ikke original maskinvare.

Ledelsen i Twin Galaxies er forøvrig en helt annen i dag, enn da Mitchells rekorder ble godtatt. Da var det grunnleggeren, Walter Day, som ledet organisasjonen.

2 kommentarer om “Billy Mitchell fra The King of Kong har fått alle rekordene sine strøket”

  1. Det er MANGE som har satt store spm-tegn ved måten Walter Day leder organisasjonen på, og hvor nær Mithcell og han var. I dokumentaren King of Kong er grunngivingen hans for å godta rekorden høvelig suspsekt.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.