Billy Mitchell fra The King of Kong anklages for juks

Ny skandale i rekordmiljøet – de beste Donkey Kong-scorene til Billy Mitchell har blitt strøket fra rekordside.

I forrige uke ble det klart at den 35 år gamle Dragster-rekorden til Todd Rogers, som hadde havnet i Guinness Rekordbok som tidenes lengststående spillrekord, har blitt strøket etter at man har kommet frem til at tiden rett og slett var fysisk umulig å oppnå. Nå er en av Rogers’ venner i hardt vær, og denne karen er ingen hvem som helst.

Donkey Kong. Bilde: Mobygames.
Donkey Kong. Bilde: Mobygames.

The King of Kong

Hvis du har sett The King of Kong, så kjenner du sikkert til Billy Mitchell. Han ble på en måte presentert som filmens «bad guy», som hadde oppnådd verdens beste poengsum i Nintendo-spillet Donkey Kong. Filmen fulgte Steve Wiebe, som etter mye hardt arbeid klarte å slå Mitchells rekord – bare for å oppleve at Mitchell kort etter sendte inn en VHS-kassett som viste ham oppnå en enda høyere score i spillet. Denne ble godtatt som bevis av organisasjonen Twin Galaxies, på tross av at de tidligere hadde nektet å gjøre det samme for Steve Wiebe.

I ettertid har både Wiebe og Mitchells rekorder blitt slått, men nå har de tre beste poengsummene Mitchell har oppnådd i Donkey Kong blitt strøket fra topplisten på Donkey Kong Forum. Moderatoren Jeremy Young har samtidig presentert ganske overveldende bevis for at disse rekordene ikke har blitt oppnådd på ekte maskinvare, men i emulatoren MAME. Ved å analysere videoene bilde for bilde, kan man se at måten hvert nivå tegnes opp på er lik måten eldre versjoner av MAME gjør det, og ikke slik originalspillet gjør det.

Den ene av rekordene som har blitt strøket er fra den berømte VHS-kassetten vi så i The King of Kong.

MAME åpner for juks

Billy Mitchell i 2007. Bilde: magnusdigity, CC BY-SA 2.0.
Billy Mitchell (i midten) i 2007. Bilde: magnusdigity, CC BY-SA 2.0.

Det er i utgangspunktet ikke forbudt å bruke MAME, men man er i så fall avhengig av vitner. Dette er fordi MAME åpner for juks, ved at man kan lagre spillets tilstand og gå tilbake til dette lagrepunktet om man ikke er fornøyd med hvordan man gjør det videre. Etter avsløringen har en annen Donkey Kong-mester, Wes Copeland, analysert hvordan Mitchell oppnådde poengene sine, og kommet frem til at han har hatt urealistisk mye flaks gjennom hele spillet sitt – noe som i hans øyne beviser at Mitchell har jukset.

Ingen av videoene av Mitchells beste poengsummer viser at han fysisk spiller spillet. Den høyeste poengsummen ble visstnok oppnådd med et vitne til stede, men dette vitnet er ingen ringere enn Todd Rogers, som akkurat har blitt avslørt for juks selv.

Twin Galaxies har ikke slettet Mitchells rekorder fra sine lister enda, men det er sannsynlig at de nå følger opp. I en kommentar til Ars Technica har de sagt at de trenger tid for å vurdere bevismaterialet, og at de følger med på diskusjonen i miljøet. Billy Mitchell har ikke selv kommentert saken.

Mitchells originale rekorder fra åtti- og nittitallet ble satt på legitimt vis, foran vitner og på ekte maskinvare, og får derfor stå. Han har også en hel rekke andre legitime rekorder og meritter – for eksempel var han den første som oppnådde en perfekt poengsum i Pac-Man, noe han gjorde foran vitner i 1999. Men det spørs om han klarer å komme ut av denne situasjonen med æren i behold.

Toppbildet er en kombinasjon av et stillbilde fra The King of Kong og et skjermbilde fra arkadespillet, hentet fra Mobygames. Billy Mitchell-bildet i saken: By magnusdigity – https://www.flickr.com/photos/magnusdigity/2654032728/sizes/o/in/photostream/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16187725

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.