Trøbbel for retrokonsollen Vega+

Det håndholdte systemet ZX Spectrum Vega+ mister rettighetene til å bruke ZX Spectrum-navnet.

Da ZX Spectrum Vega+ ble annonsert for et par år tilbake, virket det som et lovende prosjekt. Folkene bak systemet, Retro Computers, hadde allerede lansert én retrokonsoll basert på den klassiske, britiske mikrodatamaskinen ZX Spectrum, og Vega+ virket som en realistisk forbedring av konseptet.

Men det tok ikke så veldig lang tid før det folkefinansierte prosjektet begynte å vakle. Løftene om en lansering sommeren 2016 ble brutt, og selskapet bak systemet ble beskyldt for manglende kommunikasjon med backerne. I mars året etter satte IndieGoGo foten ned, og stanset den aktive folkefinansieringskampanjen.

En prototypemaskin som kjører Skool Daze.
Det har tatt sin tid å få denne ut på markedet.

Lisensen trekkes tilbake

Nå, over ett år senere, har de første systemene begynt å bli sendt ut til utvalgte backere – riktignok kun med en håndfull av de over 1000 spillene som ble lovet, og tilsynelatende også i umerkede bokser uten manual eller noe annet. Men for lisensholderen Sky er det uansett for sent. De har sett seg lei av brutte løfter, og valgt å avslutte avtalen med Retro Computers.

Det betyr at ZX Spectrum Vega+ mister ZX Spectrum-delen av navnet sitt, og muligheten til å gjøre bruk av Sinclair-logoene. Retro Computers vil heller ikke få lov til å bruke de spillene Sky eier rettighetene til når de (muligens) lanserer den endelige versjonen av retrokonsollen.

Beslutningen skal ha blitt tatt i mai, men en representant for Sky sier at de på det tidspunktet ga Retro Computers tre måneder oppsigelsestid, slik at de fikk en siste sjanse til å sende ut konsoller til backerne. Avtalen termineres den 7. august.

Det er BBC som melder om nyheten. De har også fått en kommentar fra Retro Computers-styreformann David Levy, som gjentar at selskapet har begynt å sende ut konsoller. Han sier også at de holdt dette hemmelig, for å unngå å bli sabotert av «de som har ødelagt for oss i årenes løp». Merkelig.

Her er førsteinntrykkene til Craig Wootton, som mottok sin Vega+ for en liten stund siden:

Hvis du lurer på hvorfor den britiske mediegiganten Sky eier ZX Spectrum-rettighetene, er det fordi de i sin tid kjøpte den tidligere datamaskinprodusenten Amstrad, som igjen kjøpte Spectrum-selskapet Sinclair Research på åttitallet. Da Amstrad gikk ut av dataindustrien begynte de etter hvert å fokusere på TV-mottakere, og Sky ble etter hvert en naturlig partner.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.