Lyst til å lage eventyrspill for Amiga, C64 og MS-DOS?

Eventyrspillverktøyet DAAD ble brukt i flere kommersielle spill. Nå er det tilgjengelig på nettet.

På åttitallet tillot Tim Gilberts’ legendariske spillutviklerverktøy The Quill tusenvis av mennesker å lage sine egne, avanserte teksteventyr uten programmeringserfaring. The Quill ble faktisk oversatt til norsk og lansert i kommersiell utgave av Norace Computing fra Raufoss, i samarbeid med den britiske utvikleren Gilsoft. Den versjonen planlegger jeg å skrive mer om senere.

Et av spillene som ble laget med DAAD, La Aventura Original for Commodore 64. Dette er en grafisk utgave av originale Adventure.
Et av spillene som ble laget med DAAD, La Aventura Original for Commodore 64. Dette er en grafisk utgave av originale Adventure.

DAAD

Nå er det imidlertid The Quills ukjente oppfølger som gjelder. Den het DAAD, og ble laget eksklusivt for det spanske selskapet Aventuras AD. Systemet ble utviklet fra 1988 til 1991, og skal være like kraftig som for eksempel Infocoms eventyrspillverktøy.

Man kan bruke systemet til å lage rene teksteventyr, eller teksteventyr med grafikk, og det er mulig å lage spill for en bråte forskjellige retrosystemer – Commodore 64, ZX Spectrum, Amstrad CPC, MSX, PCW, Atari ST, Amiga og IBM PC (MS-DOS).

Etter at Aventuras AD gikk konkurs i 1992, virket det som DAAD var tapt for alltid, men i 2014 fant en av studioets grunnleggere, Andrés Samudio, noen av de gamle systemdiskettene. I tiden som har gått har Tim Gilberts samarbeidet med tyske Stefan Vogt for å gjenskape (og forbedre) systemet, og nå er det fullstendige verktøyet endelig tilgjengelig igjen.

Vogt har allerede brukt DAAD for å lage eventyrspillet Hibernated: This Place is Death, som har fått mye ros fra retrospillmiljøet. Du kan laste DAAD ned fra Vogts nettsted (der du også kan finne kildemateriale fra Aventuras AD), og Hibernated kan du finne hos utgiver Pond Software.

En kommentar om “Lyst til å lage eventyrspill for Amiga, C64 og MS-DOS?”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.