Videoanmeldelser fra 1991

Det britiske spillmagasinet Click Video Magazine leverte spillanmeldelser på VHS.

Tidlig på nittitallet hadde landets Narvesen-kiosker svære hyller med spill- og datablader, der en majoritet var importert fra Storbritannia. Blad som PC Gamer, Amiga Format, CU Amiga, Computer & Video Games og til og med Zzap!64 prydet hyllemeter på hyllemeter, der du i dag er heldig om du finner et nummer av Edge eller Retro Gamer.

I 1991 fant den britiske bladutgiveren EMAP Images (som blant annet hadde CU Amiga i porteføljen) ut at de ville prøve seg på å lage et videomagasin. Det fikk navnet Click Video Magazine, og hvert nummer besto rett og slett av en VHS-kassett bestående av cirka 50 minutter med spillanmeldelser og «feature-videoer», presentert av folkene bak bladene deres.

Videomagasinet ble aldri noen stor suksess, og etter bare to nummer ble det lagt ned. Jeg kan skjønne hvorfor – for det første var det relativt dyrt, og for det andre tilsa det massemarkedvennlige formatet at det aldri kunne fungere som noen fullgod erstatning for papirbladene.

Korte og innholdsløse anmeldelser

Å se Click for spillanmeldelsene er nemlig ikke noen spesielt god idé. De er veldig korte, og meningsfull kritikk har i stor grad blitt byttet ut med tomme kommentarer og vitser som faller flatt. Selv i de tilfellene der spill faktisk får kjeft av anmelderen, følger ikke karaktergivningen opp – skjønt, som vi har sett i coverdisk-serien, var det ofte slik i bladene også.

Den store fordelen for folk i 1991 var at man faktisk fikk sett spillene i aksjon – det fantes jo ikke noe internett på den tiden, eller CD-ROM-plater med trailere for den saks skyld. Det hadde selvsagt vært bedre om personen(e) som sto for opptakene faktisk hadde fått litt øvelse i spillene først, men man fikk i det minste et slags inntrykk av dem av videoene.

I tillegg til spillanmeldelsene får vi blant annet bli med å teste datidens versjon av VR og besøke utviklerstudioet Teque i den første episoden, og teste skikkelig flysimulator og besøke SCI-studioet Storm i episode to. Det er kanskje disse besøkene som er mest interessante å se i dag – det finnes rett og slett veldig lite videodokumentasjon fra innsiden av datidens spillstudioer.

Det er dessuten litt moro å se den store variasjonen av spill som ble dekket – alt fra plattformspill til flysimulatorer og rollespill, og alt ble presentert som like spennende. Fokuset er på Amiga og Atari ST, som var de viktiste spillplattformene i Storbritannia på denne tiden. Videokvaliteten er dessverre veldig dårlig. Her er episode 1:

Og her er episode 2:

Jeg vil ikke si at disse er like interessante som for eksempel opptak av den amerikanske serien The Computer Chronicles, som dessuten har holdt seg litt bedre takket være sin mer seriøse presentasjon. Men det er et artig lite glimt inn i spillverdenen anno 1991, og det er nesten litt synd at magasinet aldri fikk sjansen til å utvikle seg skikkelig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.