Gode, gamle spill: Commander Keen 4

Bli med og mimre om det beste spillet i id sin herlige plattformerserie på PC.

Gode, gamle spill er en regelmessig serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Dagens tema er det fjerde spillet av seks i id Softwares saga om gutten som redder galaksen – gang på gang.

  • Navn: Commander Keen 4: Secret of the Oracle
  • Utvikler: id Software
  • Utgiver: Apogee Software
  • Opprinnelig utgivelsesdato: 15. desember 1991
  • Originale plattformer: DOS, Windows
Cover art var noe eget den gang da.

Et av de første spillene unge Nikolai prøvde, handlet om en ung gutt som skjøt romvesen og hoppet på en hoppestokk. Unge Nikolai var fascinert og eldre Nikolai har kommet tilbake til både dette og de andre spillene i serien gang på gang. På gang. Spillet var Commander Keen 4, det første spillet i sesong to av id Softwares bevis på at plattformspill også kunne lages til PC. Faktisk prøvde de først å selge Nintendo på ideen at de burde få lov til å lage en Super Mario-konvertering til PC, og etter at Nintendo sa nei ble det spillet den første episoden i Commander Keen-serien. Men dette visste unge Nikolai ingenting om.

William J. Blazkowicz’ barnebarn

Commander Keen er et åtte år gammelt geni fra Jorden ved navn William J. Blazkowicz II – eller Billy Blaze til hverdags. Når han reiser ut i verdensrommet og redder galaksen fra romvesen med onde hensikter kaller han seg Commander Keen. Han er, i følge den offisielle loren i «id multiverse timeline», barnebarnet til mannen du styrer i Wolfenstein-spillene, og forfaren til selveste DOOM Guy.

I Commander Keen 4 må Blaze igjen ta på seg fotballhjelmen og redde galaksen fra Shikadiene. De har nemlig tenkt å sprenge galaksen. Intet mindre. I dette spillet må han redde noen orakelmenn, som er kidnappet av disse skumle romvesenene, før han i episode 5 endelig skal få stoppet Shikadiene. Keen er utstyrt med en laserpistol og en hoppestokk, og må kjempe seg igjennom Skyggelandene – som er fulle av dumme monstre som Shikadiene sender mot ham.

Dette møter deg ved spillets start; flaggpålen viser om en verden er overvunnet eller ikke.

Spillet er pent – selv i dag – og Keen er lettstyrt via tastaturet. Riktignok hadde de ikke Windows-tasten den gang, og det merkes, for Alt og Ctrl brukes til ulike funksjoner – og gjett hva som ligger i midten og effektivt stanser spillet om du trykker feil? Men jeg har etterhvert vent meg til det.

Musikken er enkel, men fengende toner gjør eldre Nikolai smått nostalgisk og glad. Historien er også enkel, men har en interessant sammenheng med trilogien som kom før den – jeg skal ikke «spoile» den her. Og spillbarheten er perfekt; ikke for lett og ikke for vanskelig. En glede å spille.

Fikk ingen fortsettelse

Til min og mange andres frustrasjon kom det aldri noen fortsettelse på «cliffhangeren» i slutten av Commander Keen 4 og 5 sin historie, da id ikke lenge etter utviklet Wolfenstein 3D og senere Doom, to spill som hadde så stor suksess at Commander Keen-serien ble liggende brakk etterpå. Dessuten solgte ikke denne andre «trilogien» (et tredje spill var planlagt, som endte opp som en egen historie) i nærheten av like godt som den første.

Starten på den første verdenen. Sneglen bæsjer noe som ligner på noe radioaktvt. Dødelig er det i hvert fall.

Derfor ble det ikke mer enn disse seks spillene etter suksessen til Wolfenstein 3D og Doom, selv om en av skaperne av serien, Tom Hall, har ytret ønske om å lage en oppfølger. Og la oss for all del ikke snakke om det eneste nye som har blitt laget i serien, et mobilspill som ble annonsert i fjor. Grøss. Ok, kanskje jeg er gammel. Men dog.

Men om du vil spille de originale spillene i dag, så kan du heldigvis gjøre dette helt lovlig. Steam selger alle seks spillene i en pakke for hyggelige 36 norske kroner. Jeg anbefaler det på det sterkeste å prøve dem ut!

Her kommer til slutt en gjennomspilling av Commander Keen 4 for deg som vil se det i aksjon før du kjøper, eller bare vil se og ikke spille:

Bilder hentet fra Wikipedia og Steams produktside.

5 kommentarer om “Gode, gamle spill: Commander Keen 4”

  1. Ble aldri hektet på noen av Commander Keen-spillene. Nintendo var liksom i en egen klasse på plattformspill fram til Jazz Jackrabbit.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.