Her er et Sim-spill fra nittitallet som du aldri fikk prøve

Maxis-spillet SimRefinery har blitt reddet, og kan nå lastes ned fra nettet.

Maxis var studioet bak SimCity, og selv om de fleste spillene deres var ment som underholdningsprodukter først og fremst, opprettet de på ett tidspunkt en divisjon som het Maxis Business Simulations der målet var å lage simulatorprodukter for profesjonell bruk.

Det er moro når spill reddes.
Det er moro når spill reddes.

Et av disse spillene var SimRefinery, som ble utviklet på oppdrag for oljeselskapet Chevron. Her er poenget å drifte et oljeraffineri, med de utfordringene dette innebærer. Siden spillet aldri ble lansert offentlig, har det frem til nå ikke eksistert i noen tilgjengelig form på nettet – faktisk har de fleste spillhistorikere antatt at det var tapt for godt.

Da nettstedet The Obscuritory publiserte en lang og grundig artikkel om Maxis Business Simulations var SimRefinery et av spillene som ble nevnt. Da gigantiske Ars Technica så skrev en artikkel om The Obscuritory sin artikkel, skjedde noe fabelaktig. En av de som leste Ars Technica-artikkelen kjente nemlig en pensjonert ingeniør som hadde jobbet ved Chevron, og faktisk hadde en egen kopi av SimRefinery liggende.

Det ene ledet til det andre, og nå kan du laste ned SimRefinery fra Archive.org. Hvor gøy det er å spille gjenstår selvsagt å finne ut – dette var som nevnt ikke et underholdningsprodukt til å begynne med, og dette er dessuten en prototype uten manual implementert – men om ikke annet er det flott å få på plass enda en puslespillbrikke i historien til et av spillhistoriens mest innflytelsesrike studioer.

Avslutningsvis kan jeg jo legge inn en anbefaling om å hive The Obscuritory inn i bokmerkene – her er det mye snadder for de som er interessert i sære og/eller mindre kjente spill.

  • Oppdatering (8. juni): Takket være vitenskapsjournalist Maddie Stone, har det nå dukket opp mer informasjon om spillet på Archive.org, slik at det er lettere å finne ut hvordan det hele fungerer: Tour Book og Guide Document. Du kan også lese en ny dybdeartikkel om spillet på The Obscuritory.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.