Se historien om The Oregon Trail

Folkene bak det ikoniske spillet forteller om utviklingen i en ny dokumentarfilm.

The Oregon Trail er et spill mange helt sikkert har hørt om, og kanskje også spilt (i en av de ulike kommersielle utgavene som har dukket opp i årenes løp). Det er i korte trekk et historiedrevet strategispill der du må planlegge og legge ut på en reise som krysser det amerikanske kontinentet, som nybygger på attenhundretallet.

Originalversjonen ble spilt via slike maskiner. Bilde ArnoldReinhold (CC BY-SA 3.0).
Originalversjonen ble spilt via slike maskiner. Bilde ArnoldReinhold (CC BY-SA 3.0).

Enorm suksess

Det originale spillet kom i 1971, og var et rent tekstspill som ble spilt på stormaskiner via printerterminaler. Det ble utviklet av lærerne Don Rawitsch, Bill Heinemann og Paul Dillenberger, og var opprinnelig ment som et prosjekt for å lære elevene om amerikansk historie.

Resultatet et av de tidligste dataspillene som lot spillerne skape sine egne historier gjennom en kombinasjon av tilfeldige hendelser og valg, og mens man kan si at spill som The Sumerian Game også åpnet for kreative tolkninger av hendelsene i spillet var The Oregon Trail formet som en historie fra starten av (og dette var flere år før Dungeons & Dragons kom ut).

Nå har YouTube-kanalen MinnMaxShow, som består av en gjeng veteraner fra Game Informer, laget en dokumentarfilm om The Oregon Trail, hvor de originale utviklerne forteller historien om hvordan spillet ble skapt og hvordan det etter hvert ble en av tidenes største spillsuksesser (Wikipedia sier at serien har solgt cirka 65 millioner kopier). Filmen varer i cirka 25 minutter:

Bildet av terminalmaskinen ble tatt av ArnoldReinhold, og bruker lisensen CC BY-SA 3.0. Toppbildet er fra Mobygames, og er et skjermbilde fra Apple II-versjonen.

En kommentar om “Se historien om The Oregon Trail”

  1. Interessant artikkel. Jeg har akkurat testet ut PC DOS versjonen fra ca. 1991 og spilt gjennom Macintosh sort/hvitt versjonen fra ca. 1991. Tidligere testet jeg ut Apple II versjonen fra tidlig 80 tall.

    Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.