Gode, gamle spill: Winter Games

Hvilken idrettsgren var din favoritt i denne OL-inspirerte klassikeren fra Epyx?

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en del av vår julekalender for 2020.

  • Navn: Winter Games
  • Utvikler: Action Graphics/Epyx
  • Utgiver: Epyx
  • Første utgivelsesår: 1985
  • Originale plattformer: Commodore 64 (kom ut på det meste)

Etter at Epyx hadde gjort stor suksess med de OL-inspirerte sportsspillene Summer Games I og II snudde de oppmerksomheten mot vintersportens verden. Winter Games fulgte i samme modell som før – opp til åtte spillere fikk konkurrere mot hverandre i en serie minispill inspirert av ekte idrettsdisipliner, innenfor et OL-inspirert rammeverk.

Det hele starter med at hver spiller velger hvilken nasjon man vil spille for, og som i Summer Games er det totalt atten land å velge mellom – inkludert Norge. Personlig brukte jeg å gå for Brasil, fordi jeg alltid flirer litt av nasjonalsangen deres. I disse juletider skjønner du kanskje hvorfor:

Når spillerne er registrert og nasjonene er valgt sparkes de virtuelle lekene igang med en åpningsserememoni, der vi får både tenning av Epyx-ilden og dueslipp (heldigvis i den rekkefølgen, og ikke motsatt, som i Seoul i 1988). Så er det alvor, med opp til syv individuelle disipliner. Disse er freestyle hopp, skiskyting, to typer kunstløp, skøyteløp, hopp og toerbob. Det er mulig å velge nøyaktig hvilke man vil ha med.

Skiskyting er en personlig favoritt.
Skiskyting er en personlig favoritt.

Intelligente minispill

Mens mange sportsspill fra åttitallet la vekt på smertefull risting av joysticken, er minispillene i Winter Games litt dypere enn som så, og selv i de disiplinene der man må bevege joysticken fra side til side er fokuset mer på timing enn hurtighet. I tillegg er de individuelle minispillene svært ulike, så de som er flinkest i skiskyting er ikke nødvendigvis flinkest i kunstløp eller hopp.

Minispillene er dessuten forseggjorte, og de aller fleste har nok sine egne favoritter. Personlig har jeg sansen for skiskytingen, der både skigåingen og skytingen er overraskende godt overført til spillmediet og begge deler gir en herlig mestringsfølelse når man lykkes. De fleste disipliner spilles i turbasert modus, men i skøyteløp kan man konkurrere direkte mot hverandre (om man har to joysticker). Som seg hør og bør avsluttes lekene med medaljeseremoni og fyrverkeri.

Dette spillet er fra før V-stilen ble populær.
Dette spillet er fra før V-stilen ble populær.

Siden det varierer litt hvor mye tid og mange sjanser man får med de ulike minispillene kan det lønne seg å øve seg på forhånd. Heldigvis er dette også mulig, da spillet har en egen øvelsesmodus. Winter Games er generelt ikke et spill man enkelt hopper rett inn i uten å lese litt i manualen først, da det ikke alltid er like lett å gjette seg til hvordan ting fungerer. Uten manualen blir det fort både knall og fall i hoppbakken og rikelig med blåmerker på bakenden i kunstløphallen.

Winter Games har tålt tidens tann overraskende godt, og er et av spillene jeg anbefaler at du sjekker ut om du ønsker å danne deg et bilde av Commodore 64 som spillplattform. Det fungerer imidlertid best når man har noen likesinnede å konkurrere med, så finn frem dette og et par andre Games-spill fra Epyx, få med deg noen venner (når det blir mulig igjen), og sett av en kveld til en liten retroturnering.

Winter Games er per nå ikke tilgjengelig for salg som eget produkt, men Commodore 64-versjonen er inkludert i spillutvalget til TheC64 og TheC64 Mini.

 

2 kommentarer om “Gode, gamle spill: Winter Games”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.