Gode, gamle spill: Holiday Lemmings ’93

Så er vi her da! For julaften har vi funnet frem et ordentlig julespill.

Gode, gamle spill er en serie med kortere tekster om klassikere og andre godbiter fra spillhistorien. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en del av vår julekalender for 2020.

  • Navn: Holiday Lemmings ’93
  • Utvikler: DMA Design (Rockstar North)
  • Utgiver: Psygnosis
  • Første utgivelsesår: 1993
  • Originale plattformer: Amiga og PC

Lemmings satte fyr på salgslistene da det kom i 1991, og det er jommen ikke rart. Ikke bare representerte det noe helt nytt og unikt, men det er – den dag i dag – et glimrende spill, som utfordrer, overrasker og gleder i time etter time etter time.

Her er det i alle fall hvit jul.
Her er det i alle fall hvit jul.

Flere «oppfølgere»

Utgiver Psygnosis innså raskt at det var mye mer penger å tjene på Lemmings enn hva de klarte å dra inn på salg av hovedspillet, så det tok ikke lange tiden før de fulgte opp med den frittstående tilleggspakken Oh No! More Lemmings. De kom også opp med en god måte å promotere serien på, nemlig ved å lage en miniversjon av Lemmings med juletema, som kunne distribueres på coverdiskettene til ulike spillblader rundt juletider.

Denne ble overraskende populær i 1992 fulgte de opp med enda en juleversjon av Lemmings, og i 1993 lagde de like godt en kommersiell utgave.

Veien er klargjort.
Veien er klargjort.

Holiday Lemmings ’93 består av totalt 32 nivåer med lemen-basert moro, i akkurat samme stil som før. Om du på mystisk vis ikke har kjennskap til Lemmings (eller lest mitt tilbakeblikk), handler det om å redde lemen-inspirerte småtroll i sideskrollende brett fulle av farer. Siden disse krypene bare labber rett frem uansett hva som møter dem, må du gi dem ulike «jobber» for å prøve å geleide så mange av dem som mulig til målet.

Du kan få dem til å bygge broer, grave tunneller, stoppe andre småtroll eller til og med eksplodere – skjønt du har ikke alltid tilgang på alle jobbene, eller uendelig med muligheter til å bruke dem.

Originalspillets 120 nivåer er overraskende varierte, og tvinger deg nærmest konstant til å komme opp med nye måter å benytte de tilgjengelige verktøyene på. Dermed kan noe som virker som en «exploit» tidlig i spillet fort vise seg å være en tiltenkt løsning på et problem senere. Dette er et spill som virkelig må mestres om det skal fullføres.

Lemmingsene har nissedrakt.
Ingen av dem får med seg fyrverkeriet i bakgrunnen.

Lemmings, men med mer jul

I Holiday Lemmings ’93 er miljøene fulle av snø, julepynt og snømenn, de små lemen-folkene har nisseluer og bakgrunnsmusikken består av klassiske julesanger. Ellers er det altså identisk med originalspillet, med de samme spillmekanismene og egenskapene. Spillet ser ut til å være myntet både på nye og gamle spillere, for det starter med noen ganske tamme brett. Men det tar ikke så veldig lang tid før man må begynne å klø seg i skjegget for å finne løsningene.

Nivåene er solide, selv om de mangler litt av den geniale snerten fra originalspillet – man skal jo ikke se bort ifra at utviklerne utviklerne i DMA Design (som nå heter Rockstar North) var litt lei av originale Lemmings da de lagde dette spillet, som faktisk konkurrerte mot den «ordentlige» Lemmings-oppfølgeren, Lemmings 2, på markedet. Men konseptet er like fabelaktig som alltid, og Holiday Lemmings ’93 er godt håndtverk. Her får vi rikelig med utfordringer kombinert med en hyggelig dash med julestemning.

Ingen av de klassiske Lemmings-spillene tilgjengelig for salg lenger. Buu!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.