Noen (veldig mange) spennende nyutgivelser

Ukens nettutgivelser er tilbake-ish.

For lenge, lenge siden, i et annet univers … vel, okay, jeg overdriver kanskje litt. For noen år siden, på et annet nettsted, startet jeg en serie som het «ukens nettutgivelser». Hver fredag samlet jeg de digitale spillutgivelsene for PC og konsoll, i én (ofte gigantisk) artikkel. Målet var å gjøre folk oppmerksomme på at det kom voldsomt mye spennende via digital distribusjon.

Dessuten hadde jeg en baktanke, nemlig å fremheve PC som spillplattform. Serien ble startet i en tid der konsollene fikk mesteparten av spillpressens fokus, samtidig som en majoritet av utgivelsene på PC ble tvunget ut av butikkhyllene til fordel for The Sims-ekspansjoner og det skytespillet som var populært.

Samtidig var konsollene fortsatt vanskelige å få innpass på, så PC var i praksis det eneste alternativet for mange uavhengige spillutviklere. Og det var jo, da som nå, de som lagde de mest interessante spillene.

I dag er verden en helt annen, så det er vel ikke noe poeng i en serie som ukens nettutgivelser. Dessuten er det vanskelig i praksis; selv da jeg hadde spillskribleri som fulltidsjobb var det vanskelig å få med seg alt, og i dag kunne jeg laget artikler om nyutgivelser 24/7 uten å ha en sjanse.

Men jeg har samtidig fortsatt lyst til å peke på spennende spillutgivelser, og det blir mer og mer klart at å lage egne artikler om alt som virker interessant er helt umulig. Så i dag skal jeg i det minste renske listen over «indie-spill som bør dekkes med en nyhetsartikkel» for denne uken. Vi får se om dette blir en regelmessig greie.

Merk: Dette er ikke anbefalinger, jeg har ikke spilt noen av disse spillene. Jeg har tatt en titt på videoer, bilder og beskrivelse, og liker det jeg ser. Og jeg plukker selvsagt ikke ut spill der brukeranmeldelsene er negative.

Merk 2: Mange av disse spillene er ute på andre plattformer og nettbutikker også. Jeg har rett og slett ikke kapasitet til å teste alt det der, men hvis noe ser ut som en type spill du burde kunne finne på Xbox One eller Switch, er det sikkert tilgjengelig der også.

Slipways (Steam, GOG)

Slipways er et romstrategispill som på overflaten kan minne litt om et forenklet 4X-spill, men i stedet for å drive krigføring og slikt må du rett og slett sette opp et fungerende transportnettverk mellom ulike planeter, for å sikre at ressursene kommer dit de skal og planetene dine kan vokse. I brukeranmeldelsene beskrives det som et vanedannende puslespill, og det skilter med både sandkassemodus og kampanje.

Ynglet (Steam)

Dette spillet ble overraskelseslansert under (den ærlig talt litt kjedelige) The Guerilla Collective-sendingen på lørdag, og er den ferskeste utgivelsen fra den svenske veteranen Nifflas. Det beskrives som «et plattformspill uten plattformer», og sender deg gjennom abstrakte miljøer akkompagnert av dynamisk musikk. Lekkert er det også:

Overboard (Steam, GOG)

Fra skaperne av 80 Days, Heaven’s Vault og de fabelaktige Sorcery!-spillene kommer dette omvendte mordmysteriet. Altså, det er ikke et mysterium fra ditt ståsted, siden du er morderen. I ekte Agatha Christie-stil har du dyttet mannen din overbord på Amerikabåten, og uheldigvis prøver folk å finne ut hva som har skjedd. Kan du komme unna med mord (og helst også arven)?

Power of Ten (Steam)

Dette er et «early access»-spill i «roguelite»-sjangeren, skjønt med tanke på hvor utvannet «roguelite»-begrepet er kan det bety hva som helst. Akkurat her snakker vi om et romskytespill sett ovenfra der du må prøve å redde sivile mens du rømmer fra (eller forsvarer deg mot) en invaderende armada i et åpent univers. Vi loves rikelig med muligheter til å skreddersy skipet vårt.

The Last Spell (Steam)

Nok et «roguelite»-spill, og det kunne vel knapt vært mer annerledes det forrige. Her befinner du deg i en postapokalyptisk verden der du må forsvare sivilisasjonens siste gjenlevende by mot horder av monstre. Om natten må du lede forsvaret, om dagen må du gjenoppbygge og forberede deg. The Last Spell er også i «early access».

Until We Die (Steam, GOG)

Vi er vel fortsatt i samme gate, på et vis. Her må du forsvare en undergrunnstasjon mot muterte monstre. Du må overleve i 30 dager, og fiendene blir flere og tøffere etter hvert. Heldigvis finnes det også måter å oppgradere på, så du blir bedre rustet. Spillet skilter med temmelig lekker pikselgrafikk, og brukeranmeldelsene er heller ikke gale.

Solstice (Steam)

Dette spillet har akkurat kommet ut av «early access», og er en ganske beskjeden produksjon sammenlignet med de fleste andre i denne artikkelen. Men det virker som en solid åndelig nyutgave av Mike Singletons klassiske (og kriminelt oversette) The Lords of Midnight, så jeg kunne ikke rettferdiggjort dette nettstedets navn om jeg ikke tok det med. Hvor er traileren? På Steam-siden.

Tainted Grail: Conquest (Steam)

Et annet spill som akkurat har kommet ut av «early access». Vi er tilbake i «roguelite»-land, denne gangen med mer rollespillfokus og samlekortbasert kamp. Spillet tar oss tilbake til den mørke middelalderen, skjønt med litt flere grusomme monstre enn jeg tror vi hadde i virkeligheten. Spillet har blitt en salgssuksess allerede, og brukeranmeldelsene er positive.

Griftlands (Steam)

Akkurat samme situasjon som over, bare at her har vi en tegneserieinspirert grafikkstil og postapokalyptisk science-fiction i stedet for mørk fantasy. Utviklerne bak Griftlands er ikke ukjente Klei Entertainment (Don’t Starve, Invisible Inc., Oxygen Not Included og så videre), så det ville nesten vært merkelig om dette spillet ikke var bra. Noe brukeranmeldelsene altså tyder på at det er.

Astro Aqua Kitty (Steam)

Dette virker som en sjarmerende sjangerblanding. Skrollende skyteaction, rollespillelementer og åpne miljøer, kombinert med flott pikselgrafikk i 16-bits-stil og musikk som vekker litt minner om Turrican-serien. Og masse katter, som jeg jo forstår er et pluss for folk på interwebben.

Tennis Elbow 4 (Steam)

Jeg har sansen for indie-utviklere som tar opp kampen med de store utgiverne på deres egen arena, og semi-autentiske sportsspill er vel den sjangeren som i størt grad domineres av gigantselskaper. Tennis Elbow-serien har lenge vært godt ansett, og nå har den altså fått et fjerde spill. Det er i «early access», så ikke forvent en problemfri opplevelse. Men mye stønning får du!

Ah, og hvis ikke det å spille tennis holder, har utvikleren også nylig sluppet managerspillet Tennis Elbow Manager 2.

Operation Tango (Steam)

Dette er et spionspill for to, og heldigvis holder det at én kjøper spillet («it takes two to save the world, but it only takes one to pay for it»). En spiller får rollen som agent, som må navigere seg gjennom verden i førstepersonsperspektiv, mens den andre spilleren får rollen som hacker og må koordinere operasjonen ved hjelp av overvåkningskameraer og slikt.

Super Bot (Steam)

Dette er et tredjepersons actioneventyr med flott grafikk, og veldig kul musikk. Det virker ikke som et vanskelig eller særlig dypt spill, men jeg hiver det inn her så du kan ta en titt.

Sunblaze (Steam, GOG)

Okay, det finnes en million av disse 2D-plattformspillene med retrografikk og brett designet for å drepe deg om du snubler bare bittelitt i gjennomføringen, men til gjengjeld virker Sunblaze temmelig gjennomført. Så om du ikke ble gal av Celeste (noe jeg dessverre ble), og vil ha mer får du det her.

Mighty Goose (Steam)

Jeg tror vi avslutter med dette spillet, som også byr på retroinspirert arkademoro. Her styrer du en gås, som labber rundt og gjør ugang. Ikke ved å stjele brillene til folk, men ved å skyte dem i fillebiter med plasmakanonen din. Kul presentasjon, skjønt kanskje litt rotete. Jeg liker at spillet kommer opp som «similar to games you’ve played» fordi jeg har spilt Untitled Goose Game.

Sånn, nå er det din tur. Har det kommet noen veldig kule spill i det siste? Gi lyd fra deg i kommentarfeltet!

2 kommentarer om “Noen (veldig mange) spennende nyutgivelser”

 1. Jeg begynte på Overboard i går, og det er kule saker! Anbefales! Veldig i samme gate som 80 Days, som jeg også likte godt. Gleder meg til å spille mer i kveld.

  Griftlands spilte jeg i early access for… vel, det føles i alle fall som det er et år siden, og selv om jeg likte det, så er problemet at det finnes spill som Slay The Spire og Monster Train, som jeg synes er enda bedre. Nå kan det jo hende at den ferdige versjonen har tatt igjen konkurrentene, og Klei vet jo ikke hva det er å lage dårlige spill, så jeg har det absolutt på den milelange lista mi å teste dette igjen.

  Jeg har også prøvd Solasta: Crown Of The Magister i det siste, men grusomt stemmeskuespill og historie ødelegger veldig mye av opplevelsen der for min de. Det er Spellforce 1-nivå på det.

  I tillegg rundet jeg eventyrspillet Metropolis, som jo ikke akkurat er nytt. Det er fra i fjor, men det var et godt gammeldags eventyrspill. Bra stemmeskuespill og OK historie, men gåtene er ekstremt old school. Veldig vanskelige synes jeg, så man må virkelig ha sansen for gammeldags eventyrspilldesign for å elske dette. Det ble mye walkthrough etterhvert for å si det sånn. Mulig jeg har blitt for dum, men kan ikke huske et så vanskelig tradisjonelt pek & klikk-eventyr på mange år.

  Jeg har også prøvd Genesis Noir litt (Det er allerede to år visstnok). Veldig pretensiøs hipster-gåsimulator. Flott grafikk og musikk, men litt uinteressant synes jeg. Spill Kentucky Route Zero i stedet.

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.