Nyarkiverte disketter fra Programklubben

Her er digitaliserte utgaver av diskettene fra årgangene 1989-1992.

På åtti- og nittitallet var annonser fra Nesodden-baserte Data-Tronic et fast innslag i diverse postordrekataloger. De spesialiserte seg på å selge spill, programvare og maskinvare, og var spesielt involvert i Commodore 64 og Amiga. Det var også de som startet databladet DNH, som i begynnelsen i praksis var en postordrekatalog med litt ekstra innhold.

Seks disketter i året

Et av flere norske spill.
Et av flere norske spill.

En av de mest interessante produktseriene deres var en abonnementstjeneste der man regelmessig fikk tilsendt disketter og kassetter med spill og programvare for Commodore 64. De hadde etter hvert også tilsvarende produkter for Amiga og PC.

Programklubben, som diskettutgaven for Commodore 64 het, var i stor grad preget av innhold sendt inn fra norske databrukere. Hadde du laget et spill eller noe annet interessant, var ideen at du kunne sende det til Data-Tronic, og få det inkludert på kassettene eller diskettene. Så fikk du kompensasjon i form av en overraskelsesdiskett, samt gavekort på opp til 1000 kroner.

Ellers inkluderte Data-Tronic egenproduserte ting, slik som ulike typer programmeringskurs, samt gratisprogramvare som demoer og introer. Kundene hadde også anledning til å sende inn annonser som ble inkludert på diskettene, og Data-Tronic hadde også et eget bestillingsprogram man kunne bruke for å printe ut bestillinger av ting fra katalogen deres.

Programklubben gir med andre ord et interessant innblikk i den norske datahistorien. I tillegg inneholder den mange norskproduserte spill og programmer, og mye av det man finner på disse diskettene har ikke blitt arkivert andre steder på nettet. Det er selvsagt snakk om ting utviklet på hobbybasis, men likevel viktig å bevare.

Mye … rart

Bildene (som jeg mistenker ikke er laget av samme person som har sendt inn programmet) er ... interessante.
Bildene (som jeg mistenker ikke er laget av samme person som har sendt inn programmet) er … interessante.

Skjønt det skal sies at Data-Tronics moderatorer gjorde en absurd slapp jobb med å sikre innholdet på kassettene og diskettene. Det er for eksempel ekstremt mye piratkopiert innhold her – folk har sendt inn kommersielle spill som de hevder å ha laget selv, og det er helt utenkelig at ikke Data-Tronic har skjønt hva det er snakk om. Likevel har de inkludert det i Programklubben.

Det hjelper selvsagt ikke at Data-Tronic erklærer at alle som sender inn spill og programvare må ta ansvar for eventuelle opphavsrettsbrudd. Data-Tronic har forøvrig heller ikke gjort noe forsøk på å luke ut innhold som ikke egner seg for barn (bildeshowet «dristig kunst» er i stor grad akkurat det du tror, for eksempel).

Vi har tidligere lagt ut hele Programklubben 1990, samt en håndfull kassetter fra ulike årganger av kassettklubben. Nå har en leser sendt inn digitaliserte disketter fra 1989, 1990, 1991 og 1992. Noen av diskettene lot seg ikke digitalisere, og andre har feil, men mesteparten av innholdet lar seg lese. Noen diskettfiler kommer i flere utgaver, på grunn av lesefeil.

Samlingen under inkluderer i utgangspunktet alle diskettene fra de fire årene. Jeg vurderte å bare legge inn det vi ikke har fått arkivert fra før, men for sikkerhets skyld inkluderrer jeg alt. Her kan du laste den ned:

Download

Tusen takk til Tedd Hansen, som digitaliserte disse diskettene!

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.